Με χρεοκοπία κινδυνεύουν Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμοι εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στην ενέργεια

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας και την πλήρη ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχώρησαν οι τομεάρχες Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα, Κ. Ζαχαριάδης, με τη συνυπογραφή 47 ακόμα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και του Σωκράτη Βαρδάκη.

Παραθέτοντας στοιχεία από το λειτουργικό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α., οι βουλευτές επισημαίνουν ότι πλέον τόσο οι Δ.Ε.Υ.Α. όσο και οι ΟΤΑ της χώρας αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος διπλασιασμού των τιμολογίων νερού, αλλά και των ανταποδοτικών τελών.

Ήδη, πολλές Δ.Ε.Υ.Α. λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς με προσαυξήσεις πάνω και από τους μηνιαίους προϋπολογισμούς τους!

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση αδρανεί, παρότι έχει ενημερωθεί για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι Δ.Ε.Υ.Α. και ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για ρευματοκλοπές σε εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α..

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η απουσία πολιτικών και η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τις Δ.Ε.Υ.Α. αποτελεί χαρακτηριστικό της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης των Δ.Ε.Υ.Α. και αλλαγής του διοικητικού σχήματος παροχής υπηρεσιών νερού, με ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως εξάλλου έχουν ήδη δηλώσει δημόσια κυβερνητικά στελέχη, εδώ και ένα χρόνο.

Το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο και επίκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, θα χτυπήσει ευθέως την βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης και ο κίνδυνος να μετακινηθεί το βάρος στους καταναλωτές είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, σημείωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης.

Με βάση τα παραπάνω, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν:

● Σχεδιάζουν να λάβουν πρόσθετα αναδρομικά μέτρα για τη στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. κατά την περίοδο Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021, προκειμένου το αυξημένο ενεργειακό κόστος να μην μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών;

● Προτίθενται να λάβουν πρόσθετα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των Δ.Ε.Υ.Α. έναντι του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν, αναγνωρίζοντας ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι φορείς που διαχειρίζονται το κοινωνικό αγαθό του νερού και της παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης;

● Ποιος ο σχεδιασμός για να ενισχυθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και από τις Δ.Ε.Υ.Α. για την κάλυψη των ιδίων ενεργειακών τους αναγκών, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων, και το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων;

● Προτίθενται να προχωρήσουν στη μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6% προς όφελος όλων των καταναλωτών;

● Αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. και της διαχείρισης του νερού και για το λόγο αυτό οδηγούν τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους στη χρεοκοπία;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.