Με τροπολογία απαντάμε στην μεθόδευση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς

Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας «τσίπουρο» και «τσικουδιά» στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητάμε με τροπολογία που καταθέσαμε με τους συναδέλφους βουλευτές #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Τρύφων Αλεξιάδη, Σταύρο Αραχωβίτη, Γιάννη Γκιόλα, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Σάκη Παπαδόπουλο, Γιάννης Σαρακιώτη και Νίκο Συρμαλένιος, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών.

Ειδικότερα, λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονείται ότι διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτιστεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά», αλλά και ότι πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους.

Η Κυβέρνηση απαξιώνοντας πλήρως παραγωγούς και παράδοση προχωράει στην αλλαγή του ονόματος του τσίπουρου και της παραδοσιακής τσικουδιάς, σε προϊόν παραδοσιακού αποστάγματος διημέρων.

Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια μας, σχετικά με την αλλαγή του ονόματος του τσίπουρου και της παραδοσιακής τσικουδιάς, σε προϊόν απόσταξης διήμερου, γεγονός που αλλοιώνει την πραγματική αίσθηση του μοναδικού αυτού προϊόντος και προσβάλλει την μακραίωνη Κρητική παράδοσης παραγωγής τσικουδιάς, η Κυβέρνηση εμμένει.

Η ενέργεια αυτή δεν πηγάζει από το κοινοτικό δίκαιο, δεν την επιβάλλει ούτε η ΕΕ ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως διατείνεται η ΝΔ. Αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.

Μια επιλογή που πλήττει βάναυσα τους μικρούς παραγωγούς, που θα καταστήσει το τσίπουρο και την #τσικουδιά ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, που θα οδηγήσει σε εξάλειψη των παραδοσιακών καζανιών και θα ευνοήσει τις μεγάλες εταιρείες ποτοποιίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.