Με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει τη χρήση της ονομασίας τσικουδιά και τσίπουρο

Προχωρήσαμε σε κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση με τον συνάδελφο Μανώλη Θραψανιώτη, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απαγόρευση της χρήσης των ονομάτων τσίπουρο και τσικουδιά από διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της χώρας μας, με τη συνυπογραφή ακόμα 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα, στο ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στον ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αλκοολούχα (Ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ), γίνεται χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης.

Η χρήση αυτού του όρου είναι προφανώς αυθαίρετη, καθώς από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει η απαγόρευση της χρήσης του όρου τσικουδιά και τσίπουρο.

Επιπλέον, αυθαίρετη και ανακριβής είναι η απόδοση στα Ελληνικά του πρωτότυπου κειμένου της Οδηγίας, όπου δεν υπάρχει πουθενά η ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Για το θέμα του ονόματος πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, των αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας και προέδρων τοπικών συλλόγων, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου, ο οποίος ενημερώθηκε από τους παριστάμενους ότι θεωρούν πως η απαράδεκτη χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου» για μικρούς αποσταγματοποιούς, προσβάλλει τη μακραίωνη Κρητική παράδοση παραγωγής τσικουδιάς, όπως επίσης και την μακρόχρονη παράδοση των περιοχών που παράγουν τσίπουρο.

Επίσης, αποτελεί απόπειρα υποστήριξης συμφερόντων τρίτων σε βάρος των συνεχώς θιγόμενων αγροτικών νοικοκυριών και οικογενειών, παραγνωρίζει το περιεχόμενο των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων τα οποία χρησιμοποιεί αντίθετα προς τον σκοπό τους.

Μάλιστα, σε πρόσφατες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις στήριξης του ονόματος «παραδοσιακή τσικουδιά» και «παραδοσιακό τσίπουρο» για τα προϊόντα των διήμερων αποσταγματοποιών.

Παράλληλα, οι παραδοσιακοί παραγωγοί κέρδισαν μία πρώτη μάχη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν, δικαστήριο της Λάρισας έκρινε ότι δεν υπάρχει άλλη ονομασία πλην της ονομασίας “Τσίπουρο” ή “τσικουδιά”.

Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν τους λόγους χρήσης του όρου «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, καθώς και αν προτίθενται να αποσύρουν τον αυθαίρετο όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» από το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τέλος, αιτούμαστε να ενημερωθούμε για τις ενέργειες των αρμόδιων προκειμένου να προστατευτεί το επάγγελμα του Αμβυκούχου, το οποίο κινδυνεύει στην περίπτωση που επιμείνουν στον όρο «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» για διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.