Μετέωροι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό. Κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, μέσω επιστολής προς τα αρμόδια Υπουργεία, ενόψει της τουριστικής περιόδου, εκφράζει την έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο, δεδομένων των ελλιπών μέτρων στήριξης εκ μέρους της Κυβέρνησης, καθώς και της ανυπαρξίας σχεδιασμού για την επόμενη μέρα.

Για τα προβλήματα του κλάδου, με αφορμή την επιστολή της Ομοσπονδίας, προχώρησαν σε κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Χρήστος – Αλέξανδρος Αυλωνίτης, καταθέτοντας αναφορά́ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν υπόψη τους, τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη λήψη συγκεκριμένων οικονομικών μέτρων στήριξης. Επιπλέον ζητούν την κήρυξη της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική, αλλά και την έκδοση εγκυκλίου που θα αποσαφηνίζει πως δεν θίγεται το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης λόγω αναστολής σύμβασης, που θα ακυρώνει τις απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στα κλειστά ξενοδοχεία και τέλος θα ξεκαθαρίζει πως οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.

Επίσης, η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται έντονα, καθώς δεν έχει ενημερωθεί η ασφαλιστική ιστορία όσων είναι σε μονομερείς αναστολές σύμβασης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ (π.χ. λοχεία κ.α.). Ταυτόχρονα για τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, η Ομοσπονδία ζητά να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την επανέναρξη λειτουργίας της εστίασης.

Τέλος, επισημαίνουν την αναγκαιότητα συνέχισης αναπλήρωσης του μισθού στο 80%, για όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ένα χρόνο τώρα, αλλά και της επέκτασης του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του 2021.