Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ένα σημαντικό πρόβλημα, με παγκόσμια διάσταση και ανησυχητικά στοιχεία, που έρχονται διαρκώς στην δημοσιότητα από όλο τον κόσμο.

Η βία κατά των γυναικών, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακυβεύει την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπειά τους και την ποιότητα της ζωής στο σύνολό της. Στην χώρα μας, το φαινόμενο, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ακόμα και αν οι προβλεπόμενες ποινές για τους θύτες είναι αυστηρές, εν τούτοις πολλά θύματα από το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά. 

Η δημιουργία μιας υποστηρικτικής κουλτούρας μπορεί να ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγείλουν την οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, που υφίστανται και να τις πείσει ότι δικαιούνται να ζουν μια ζωή χωρίς βία. Τα θύματα πρέπει  να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνα τους και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. 

Η πολιτεία από την μεριά της, οφείλει να ενσκήψει και να προσεγγίσει το πρόβλημα, με απόλυτη σοβαρότητα, τόσο μέσω της πρόληψης, όσο και μέσω της νομικής συνέπειας, απέναντι στο θύμα.

Όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά οφείλουμε να συμβάλλουμε στον αγώνα για εξάλειψη της βίας. Δεν αρκεί, ως κοινωνία,  να συγκλονιζόμαστε μόνο, στο άκουσμα ενός περιστατικού βίας κατά των γυναικών, ούτε να φοβόμαστε, ή να ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί. Όταν δεν σταματάμε την βία, όταν αποδεχόμαστε την κατάσταση, καταλήγουμε να αμφισβητούμε την ίδια την ύπαρξη της βίας, ακόμα και όταν αυτή συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας. Όσο την ανεχόμαστε, δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο της ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών.

Ο φόβος πρέπει να νικηθεί, τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται, αφού ‘η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός’, απενοχοποιώντας τα θύματα και βάζοντας φραγμό σε κάθε μορφή κακοποίησης.

Από την πλευρά της η πολιτεία όπως σε κάθε ευνομούμενο κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να παράσχει συντονισμένες πολιτικές ενημέρωσης ενάντια στη βία, γαλούχηση των νέων γενιών με σεβασμό απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά και ενίσχυση και γνωστοποίηση των φορέων στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί μια κακοποιημένη γυναίκα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε κύρωση της σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πρόληψη της βίας, η προστασία των θυμάτων, η δίωξη των δραστών και η αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, γυναικών και ανδρών, και των μαζικών τους φορέων αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της Σύμβασης.

Αναμένουμε από την παρούσα Κυβέρνηση την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει η Σύμβαση».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.