Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής Βίας

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής Βίας

Με αφορμή το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής Βίας, το οποίο για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα, και πραγματεύεται το θέμα της διαχείρισης των θυτών σεξουαλικής βίας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Η βία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει πολιτισμό, θρησκεία, βιοτικό επίπεδο ή εκπαιδευτική μόρφωση. Η σεξουαλική βία, ειδικότερα, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη Χώρα μας, αφορά κυρίως γυναίκες, διακυβεύει την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπειά τους και την ποιότητα της ζωής στο σύνολό της.

Στην Ελλάδα είναι έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου και τιμωρείται. Πρόσφατα μάλιστα (Ιανουάριος 2019) πετύχαμε την αυστηροποίηση του νόμου. Αυτό όμως δεν αρκεί, καθώς πολλά θύματα από το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε σειρά συντονισμένων δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την παρότρυνση καταγγελίας τέτοιων περιστατικών, μέσω της γραμμής SOS 15900.

Τα θύματα πρέπει να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνα και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.

Η πολιτεία από την μεριά της οφείλει να ενσκήψει και να προσεγγίσει το πρόβλημα, με απόλυτη σοβαρότητα, τόσο μέσω της πρόληψης, όσο και μέσω της νομικής συνέπειας, απέναντι στο θύμα.»

Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχείρισης Θυτών Ενδο-οικογενειακής Βίας

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.