Συμμετοχή την πορεία των εργαζομένων της ΟΣΜΕ στην Αθήνα κατά την απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης
Συμμετοχή την πορεία των εργαζομένων της ΟΣΜΕ στην Αθήνα κατά την απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της Κυβέρνησης

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη, Βουλευτή Ηρακλείου από την απεργιακή κινητοποίηση

«Η απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα των εργαζομένων ότι όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην επαναφορά της μνημονιακής κανονικότητας της ΝΔ.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν, είναι και παραμένει επικίνδυνη και εχθρική για τον κόσμο της εργασίας. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της χώρας κατήργησε εργατικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ισχυροποιηθεί η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Με πραξικοπηματικό τρόπο δέκα (10΄) λεπτά πριν κλείσει η Βουλή, 9 Αυγούστου 2019, κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και επανέφερε, στην ουσία απόλυτα, την μεγάλη πληγή, εκείνη των εργολάβων, στην αγορά εργασίας.

Η απόδειξη του βάσιμου λόγου και η αιτιολόγηση των απολύσεων ήταν μία υποχρέωση του εργοδότη, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, βάζοντας φραγμό στις αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις.

Η ΝΔ επικαλούμενη τους ισχυρισμούς περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» των εργαζομένων, διευκολύνει πλέον τις απολύσεις και ενισχύει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σήμερα, επιχειρεί με άκρατο ρεβανσισμό να επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές 2010-2014. Με πλήρη αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων και την διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων στο βωμό ενός ανισόρροπου σχεδίου «ανάπτυξης» για τους λίγους. 

Μέσω του πολυνομοσχεδίου της, καταργεί ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού θεσπίζει εξαιρέσεις ως προς την ισχύ και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, επαναφέροντας το πιο αισχρό πλαίσιο, που και πάλι ο κ. Βρούτσης είχε θεσμοθετήσει, τις ενώσεις προσώπων.

Προωθούν την δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, ανοίγοντας τον δρόμο για ειδικές οικονομικές ζώνες.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.