Στιγμιότυπο από συνάντηση με κους Κατρούγκαλο, Μουζάλα και Μανιό
Στιγμιότυπο από συνάντηση με κους Κατρούγκαλο, Μουζάλα και Μανιό

Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων μεταναστών που ζητούν άδεια παραμονής

Λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» (χωρίς τον κίνδυνο απέλασης, αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα) έδωσε η Βουλή και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αφορά κυρίως πολίτες τρίτων χωρών, οικονομικούς μετανάστες, που διαβιούν στη χώρα μας νομίμως για μεγάλο διάστημα, αλλά κάποια στιγμή και για διάφορους λόγους είχαν απολέσει την άδεια παραμονής τους και οι οποίοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, όχι όμως ενώπιον των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής τους, αλλά ενώπιον του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων, που ήταν αδύνατον να εξεταστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το διαθέσιμο προσωπικό του Υπουργείου. Κι ενώ οι αιτούντες, με την απόδειξη παραλαβής του αιτήματός τους, απολάμβαναν προσωρινής προστασίας από απέλαση, δεν είχαν ωστόσο και το δικαίωμα νόμιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Εξαιτίας της μακροχρόνιας αυτής αναμονής (για την έκδοση οριστικής απόφασης) στρέφονταν στη «μαύρη εργασία» προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, με αποτέλεσμα και το δημόσιο να έχει σημαντική απώλεια από τα αδήλωτα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν έσοδα από μη καταβληθείσες εισφορές.

Το θέμα αυτό ανέδειξαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και την οποία συνυπέγραψε ο συντονιστής της ανωτέρω επιτροπής Βαρδάκης Σωκράτης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, μεταξύ αυτών, τη μεταφορά της αρμοδιότητας στις κατά τόπους υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 4471/ 30 του Δεκέμβρη του 2016), η αρμοδιότητα παραλαβής και εξέτασης των συγκεκριμένων αιτήσεων, μεταφέρεται στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Έτσι, από τις 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης στον τόπο της διαμονής τους και να επανυποβάλουν εκεί την αίτησή τους και μάλιστα χωρίς καταβολή παραβόλου.

Η εξέλιξη αυτή, που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες οικονομικών μεταναστών στη χώρα, αποδεικνύει μεταξύ άλλων και τη βαρύνουσα σημασία της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.