Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης μιλά στη Βουλή, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017. Πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση των βουλευτών Ηρακλείου για τις εκκρεμείς αιτήσεις προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»

Την επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ, οι οποίες σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης είναι περίπου 900, φέρνουν στη βουλή με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας αναφορά και καλώντας τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή, κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ» τον Οκτώβριο του 2019 , λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων και της άμεσης εξάντλησης των διατιθέμενων πόρων, χιλιάδες αιτήσεις πανελλαδικά βρέθηκαν σε εκκρεμή κατάσταση έχοντας υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά αλλά χωρίς να έχουν δεσμευτεί οι απαραίτητοι πόροι ώστε να προχωρήσουν.

Με δεδομένη την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόσθετη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων αιτήσεων από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» η οποία εστάλη με α.π. 4788 στις 10.10.2019 προς τον αρμόδιο Υπουργό, με κοινοποίηση στον Γ.Γ. ΕΣΠΑ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για αυτές τις αιτήσεις, στα πλαίσια του συγκεκριμένου κύκλου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ».

Η υπαγωγή των αιτήσεων αυτών στον καινούργιο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος προγραμματίζεται για το προσεχές φθινόπωρο θα επιφέρει επιπλέον κόστος για τους ιδιοκτήτες, αφού θα πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία από την αρχή και να ετοιμαστεί εκ νέου φάκελος (δικαιολογητικά, αιτήσεις, προϋπολογισμοί κλπ.) με βάση τον οδηγό του νέου προγράμματος, εντείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το αίσθημα αδικίας πολιτών και μηχανικών.

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει όσα παρατίθενται στην επιστολή και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προς διευθέτηση του θέματος.