Κοινοβουλευτική παρέμβαση Σωκράτη Βαρδάκη για τα προβλήματα των λογιστών – φοροτεχνικών.

Τα προβλήματα των λογιστών – φοροτεχνικών, φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης καταθέτοντας αναφορά προς τους κ.κ. Υπουργούς  Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιστολή των τοπικών Διοικήσεων των μεγαλύτερων Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην οποία παρουσιάζεται  η κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, λόγω των τελευταίων διατάξεων των άνωθεν Υπουργείων, αλλά προτείνουν και συγκεκριμένες διορθώσεις.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επιστολή του ΤΕΕ, το τελευταίο διάστημα η ασταμάτητη νομοθέτηση των νέων διατάξεων, οι ατελείωτες τροποποιήσεις τους, οι ασάφειες, η μη κωδικοποίησή τους, τα στενά χρονικά περιθώρια προσαρμογής που προβλέπουν και η έλλειψη της δυνατότητας μεταγενέστερων διορθώσεων, καθιστούν την καθημερινότητα των λογιστών – φοροτεχνικών εξαιρετικά δύσκολη.

 Οι διατάξεις αυτές και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προβλέπουν έχουν αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής :

1) Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες μηνιαίως παρόλο που οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε αναστολή.

2) Η Υπεύθυνη Δήλωση των Εκμισθωτών για την απώλεια του 40% των μισθωμάτων τους παρόλο που οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν υποβάλλει ήδη αντίστοιχες Δηλώσεις.

3) Η πρόσφατη αλλαγή στο Δώρο Πάσχα που θα κληθούν οι εργοδότες να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση για τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτό για την περίοδο της αναστολής των εργαζομένων τους, τα οποία βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

4) Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις στα προγράμματα της Εισπρακτέας Προκαταβολής, του ΣΕΠΙΦ, της επιδότησης τόκων Β’ τριμήνου 2020, των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων, οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί προτείνουν  τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις από τα Υπουργεία:

1) Παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων (ΜΤΥ, φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.) με τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση οι λογιστές φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά.

2) Άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων του τελευταίου τριμήνου.

3) Τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01/01/2021.

4) Παροχή δυνατότητας τροποποιήσεων σε όλες τις Δηλώσεις που αφορούν διατάξεις κορωνοϊού, μετά τη λήξη των προθεσμιών.

5) Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

6) Τη συνέχιση της έκπτωσης του 25% των ασφαλιστικών μας εισφορών μέχρι 31/12/2020, χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας.

7) Μη φορολόγηση των εκπτώσεων που λαμβάνουμε ως εισόδημα.

8) την εξάλειψη της ηλεκτρονικής «γραφειοκρατίας».

9) Προσαρμογή των αποφάσεων των Υπουργείων σας στις προτάσεις των φορέων που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, για να αποφεύγονται οι τεχνικές δυσκολίες υλοποίησης τους.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.