Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την στήριξη του λιανεμπορίου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την στήριξη του λιανεμπορίου, με τη συνυπογραφή των συναδέλφων βουλευτώς Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας αναφορά, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (Ο.Ε.Σ.Κ.).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην σχετική επιστολή, μετά από την κρίση οικονομίας και πανδημίας, καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται, με αποτελέσματα να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Η Ο.Ε.Σ.Κ. περιγράφει αναλυτικά τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, προτείνοντας μέτρα για την μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, πριν δημιουργηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πίεση.

Ειδικότερα, ο κλάδος αιτείται:

● Μη επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για τις μικρές επιχειρήσεις και για ποσά τουλάχιστον κάτω των 30.000 ευρώ. Για πάνω από ποσά και μετά τις εξαγγελίες για -50% επιστροφής, κλιμακωτά να μειωθούν οι επιστρεπτέες πάνω από το -50%.

● Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος & -50% του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση, με την μόνιμη κατάργηση του σαν φόρος.

● Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και σύνδεσής του, με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.● Κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.

● Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

● Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης του Δημοσίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

● Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12000.

● Μείωση του ΦΠΑ για όλο το σύνολο των κλάδων της οικονομίας

● Επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για αόριστο χρονικό διάστημα

● Να γίνει 2ος κύκλος του μέτρου επιδότησης παγίων δαπανών και άμεση υπαγωγή σε αυτό και των χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων.

● Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

● Αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς ΔΕΗ και άλλους ιδιωτικούς παρόχους με την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις αλλά και στα νοικοκυριά για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν με αυξημένες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα 24 μηνών.

● Επιδότηση στο 50% της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας

● Αφαίρεση – Κατάργηση των έμμεσων φόρων.

● Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου («Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις).Με δεδομένα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την στήριξη του λιανεμπορίου και να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες, στις οποίες προτίθενται να προβούν.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.