Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημόσιων Μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, μετά την επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημόσιων Μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, καταθέτοντας στη Βουλή την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Κρήτης, με την οποία καλεί σε απόσυρση κάθε συζήτηση που θα οδηγήσει στο ξεπούλημα των Μουσείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αρχαιολόγων, η εισαγωγή στις 22 Δεκέμβρη 2020 στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου μετατροπής των μεγάλων δημόσιων Μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι η μέρα ντροπής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι η μέρα που το πολιτικό σύστημα της κερδοφορίας, που οι κυβερνήσεις αυτές υπηρετούν, αποδεικνύει περίτρανα την απέχθειά του για οτιδήποτε αποτελεί δικαίωμα του λαού στη μόρφωση και την εκπαίδευση μέσω του Πολιτισμού.

Ήδη από δηλώσεις της Υπουργού (πρόταση για εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία, όπως είναι η Κνωσσός, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση απεργάζεται και τη διοικητική-οικονομική αυτοτέλεια των μεγάλων (και άρα με πολλά έσοδα) αρχαιολογικών χώρων.

Η μετατροπή των μεγάλων δημόσιων Μουσείων και η μείωση των εσόδων για λογαριασμό του πρώην ΤΑΠΑ (νυν ΟΔΑΠ), που αυτή θα επιφέρει, θα οδηγήσει στον οικονομικό στραγγαλισμό και των περιφερειακών Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, τα οποία σύντομα θα παραδοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.