Κερδοσκοπικές τάσεις δημιουργούν ελλείψεις φαρμάκων

Στο Κρήτη TV και στην εκπομπή του Μανόλη Δασκαλάκη, μιλήσαμε για όσα συμβαίνουν με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Τον λόγο αυτών των ελλείψεων εξηγούν επίσης ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης και το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης.

Εδώ και καιρό παρατηρούνται (τεχνητές) ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ακόμα και σε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

Από τον Ιανουάριο έχουμε προβεί σε τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τις ελλείψεις στα φάρμακα, ζητώντας επιτακτικά απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Δυστυχώς, καμία από τις ερωτήσεις μας (Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάιο του ’22) ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Αν και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, απουσιάζει η πολιτική βούληση που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο φάρμακο.

Μάλιστα η κυβέρνηση προχώρησε σε άρση των απαγορεύσεων στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα δεν υπήρξαν και οι αναγκαίοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθεί αυτή η έλλειψη.

Σε άλλες περιπτώσεις, φθηνών φαρμάκων παρατηρείται η απόσυρση και αντικατάστασή τους, από νέας γενιάς, ακριβότερα φάρμακα, ενώ αυτά που αποσύρονται τελικά εξάγονται.

Μάλιστα ο κ. Τσικανδηλάκης τόνισε ότι τα διαστήματα που ισχύουν απαγορεύσεις εξαγωγής, οι εταιρείες δεν εφοδιάζουν τα φαρμακεία, αλλά κρατάνε τα φάρμακα ώστε να τα εξάγουν αργότερα.

Ενώ ο κ. Σκουντάκης υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της γενικότερης κατάστασης που απειλεί με έλλειψη πρώτων υλών για το φάρμακο, κάτι στο οποίο δε μπορούμε να παρέμβουμε. Μπορούμε όμως να διορθώσουμε τα του οίκου μας όπως τόνισε. Επομένως, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στο φάρμακο.ιδίως εν μέσω τουριστικής περιόδου, που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.