Καμία πρόβλεψη εκ μέρους της Κυβέρνησης για την τύχη του προσωπικού του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την τύχη που θα έχει το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας», δεδομένης και της κατάργησης του φορέα υπό την μορφή που έχει σήμερα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τη συνυπογραφή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης.

Ειδικότερα, με τον Ν. 4954/2022 (άρθρο 35) ο ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΕ ΟΤΑ, μετατρέπεται σε μια απλή Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς αντικείμενο την διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, καθώς προβλέπεται η ακύρωση της διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (υπ’ αριθμ. 1391/18-06-2019) περί συγχώνευσής του στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.).

Μέσα σε όλα αυτά δεν γίνεται μνεία για το υπάρχον προσωπικό, που σημειωτέον έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση στερεών αποβλήτων. Οι εργαζόμενοι είτε έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις συγκεκριμένες θέσεις στο ΦΟ.Δ.Σ.Α. (προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου, προκήρυξη 3Κ/2018, προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, με παράταση, με δικαστική απόφαση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προκήρυξη προσωπικού ορισμένου χρόνου ΑμΕΑ), είτε με άλλες μορφές συμβάσεων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και ο σκοπός του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για το υφιστάμενο προσωπικό, πολλών νησιωτικών περιοχών, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως του Νοτίου Αιγαίου και των Ιόνιων νήσων, αλλά και της νησιωτικής περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την σύσταση Ειδικών Περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού των προϋπαρχουσών εταιρειών διαχείρισης αποβλήτων, στους νέους φορείς, με την ίδια σχέση εργασίας.

Το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας διαθέτει αποδεδειγμένα εμπειρία ετών σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ωστόσο τίθεται θέμα μεταβολής του εργασιακού αντικειμένου του προσωπικού του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο προσλήφθηκε αρχικά. Επιπλέον, είναι απαράδεκτο, οι νέες συνθήκες δημιουργούν στους εργαζόμενους, ανασφάλεια για την μελλοντική τους εργασιακή υπόσταση και εξέλιξη.

Με την κοινοβουλευτική ερώτηση ζητάμε να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς, για ποιους λόγους δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση να δώσουν στο προσωπικό του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας την επιλογή της μεταφοράς του στον ΕΣΔΑΚ ή στους Δήμους Χερσονήσου/Μινώα Πεδιάδος ή την παραμονή του στην νέα ανώνυμη εταιρεία.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.