Η υποστελέχωση του Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης, είναι στοχευμένη και δείχνει την απαξίωση της Κυβέρνησης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την υποστελέχωση του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) Κρήτης, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η σύσταση των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) σηματοδότησε μια νέα εποχή στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, με θετικά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2018, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία τους.

Ο σύγχρονος αυτός ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ, που θεσπίστηκε, με το νόμο 4445/2016 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, κάτι το οποίο οι παλαιότερες Κυβερνήσεις δεν είχαν προνοήσει να κάνουν, καθώς από το 2010 είχαν απενεργοποιήσει την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.).

Στην Κρήτη, η Υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί με 17 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 12 είχαν ελεγκτικό ρόλο και οι 5 διοικητικό.

Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιείται μεθοδευμένη αποψίλωση της Υπηρεσίας, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο του 2021 έως και σήμερα, έχουν μετακινηθεί από την Υπηρεσία 4 ελεγκτές, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το ελεγκτικό έργο και επιτρέποντας την άνθιση της εισφοροδιαφυγής.

Σε απάντηση της προηγούμενης κοινοβουλευτικής παρέμβασης για το ίδιο θέμα τον Μάρτιο του 2021, το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμός 86 προσλήψεων, που αφορούν στο 2020 και 100 προσλήψεων για το 2021.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να αναπληρώσει άμεσα το προσωπικό που έχει μετακινηθεί από το Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης και να προσδιορίσει πόσες από τις προγραμματισμένες προσλήψεις, αφορούν στη στελέχωση του Π.Ε.Κ.Α. Κρήτης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.