Η υγιής επιχειρηματικότητα, προϋποθέτει ποιοτικές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα

Συμμετείχαμε στις εργασίες του Συνεδρίου «Ο περιφερειακός μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς εργασίας και η αγορά εργασίας στην Κρήτη και την Ελλάδα», που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές για τη διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια και όλους όσοι εργάστηκαν για την αποτύπωση της συγκεκριμένης έρευνας, που δεν είναι η πρώτη, αλλά εξίσου αξιόλογη, ουσιαστική και χρήσιμη. Η υγιής επιχειρηματικότητα έχει βαρύνουσα σημασία για την οικονομία της χώρας, καθώς με τη σειρά της προϋποθέτει ποιοτικές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζομένους.

Αναφέρθηκα στις τομές που έγιναν από την κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018 να σηματοδοτούν το πέρασμα από την οικονομική αδυναμία στην δυναμική ανάπτυξη.

Συνθήκες που ανατρέπονται μεθοδικά τρία χρόνια τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τις αντεργατικές της μεταρρυθμίσεις να έχουν στρώσει για τα καλά το ολισθηρό έδαφος της βίαιης φτωχοποίησης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, με αποκορύφωμα τις απολύσεις εργαζομένων μετά από 20 – 25 χρόνια εργασίας χωρίς αποζημίωση και την πεισματική άρνηση του Υπουργού Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτικές συμβάσεις στον επισιτισμό – τουρισμό, στις μεταφορές. Η πανδημία απόδειξε με τον χειρότερο τρόπο ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκα στα καίρια ζητήματα που αξίζει να τεθούν επί τάπητος για το νησί μας και αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα, όπως είναι η εποχικότητα του τουρισμού και η ανάγκη συστηματικής προσπάθειας για τουρισμό όλο τον χρόνο, αλλά και η αντιμετώπιση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα που φθίνει συνεχώς. Επίσης, η ανεργία στην Κρήτη, που σημειώνει στους νέους ποσοστά θλιβερής πρωτιάς στην Ευρώπη και τέλος, η ανάγκη στοχευμένου σχεδιασμού για τον τουρισμό, καθώς δεν μπορεί όλοι να μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό και “ναυαρχίδα” της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που υποβαθμίζονται οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων με κίνδυνο να κλείσουν και διαλύεται η τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας.

Δεν μπορεί όλοι να μιλάμε για ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης στην κατάρτιση και να μην υπάρχει στοχευμένος σχεδιασμός. Μιλάμε για ποιοτικό τουρισμό, αλλά κλείνουν οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων στην κοιτίδα του τουρισμού.

Η επιχειρηματικότητα παρουσιάζει σαφή υποχώρηση σε σχέση με τη μισθωτή εργασία και συνακόλουθα, το ποσοστό των οικογενειακών επιχειρήσεων παρουσιάζει αισθητή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα ⅔ των επιχειρήσεων της Κρήτης έλαβαν κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση για ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Παρόλα αυτά, 4 στις 10 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν, κρίνουν τα μέτρα ελλιπή.

Είναι π.χ. ανεπίτρεπτο να φορολογείται η μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.