Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να στηρίζει με τον τρόπο που το κάνει, τις τράπεζες

Τις υπέρογκες  επιβαρύνσεις στις συναλλαγές των καταναλωτών από τις συστημικές τράπεζες, στηλίτευσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη.

Αρχικά, ο κ. Βαρδάκης σε ερώτηση του κ. Αργυράκη για την υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, τόνισε ότι η συμφωνία αναβαθμίζει γεωστρατηγικά το ρόλο της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται πλέον κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής. Κομβικός είναι ο ρόλος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση του αγωγού, η κρήτη θα αποτελέσει την πύλη εισόδου φυσικού αερίου, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.

Σαφώς και ενέχει κινδύνους σε σχέση με την Τουρκία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για τη διασφάλιση τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας μας. Πρόσθεσε, ότι είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, το οποίο σηματοδοτεί πολλά, τόσο για τη χώρα μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την εκπόνηση της μελέτης για το έργο.

Για το χτίσιμο του αφορολόγητου, με υποχρεωτική δαπάνη μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών του 30% του εισοδήματος ο βουλευτής υπενθύμισε ότι επιβάλλεται πρόστιμο 22% για  τη μη τήρησης του ελάχιστου ορίου συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση ένας μισθωτός, ο οποίος πληρώνει ενοίκιο και ΔΕΚΟ, τα οποία εξαιρούνται από το χτίσιμο του αφορολόγητου, είναι αδύνατον να διαθέσει το 30% του εισοδήματός του σε άλλες δαπάνες.

Για τις χρεώσεις των τραπεζών στους καταναλωτές, σε κάθε είδους συναλλαγή, π.χ. πληρωμή τελών κυκλοφορίας, καταβολή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, ο κ. Βαρδάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτές διπλασιάζουν τα έσοδα των τραπεζών.

Από 17/10/2019 κατατέθηκε ερώτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το υψηλό κόστος των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκλιμάκωσή του.

Η ερώτηση προηγήθηκε της συνάντησης του Πρωθυπουργού με φορείς των συστημικών τραπεζών, στις 24/10/2019, με σκοπό την άρση κάποιων από αυτές τις χρεώσεις.

Οι τράπεζες, αν και κατάργησαν τις χρεώσεις σε συναλλαγές μέσω του ΔΙΑΣ- διατραπεζική συναλλαγή, για απομακρυσμένες περιοχές, σε κάποια συγκεκριμένα νησιά, όπου δεν υπάρχουν καταστήματα άλλων τραπεζών, διατήρησαν όλες τις υπόλοιπες χρεώσεις προς όλους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης πήραν το λόγο και ακροατές, οι οποίοι κατήγγειλαν χρεώσεις έως και 2,8 ευρώ στις συναλλαγές τους, ακόμα και με την καταβολή μετρητών.

Ο κ. Βαρδάκης δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει στο θέμα με επίκαιρη ερώτηση, καθώς εκκρεμεί και η απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τέλος, έθιξε και το θέμα του υποκαταστήματος της Παγκρήτιας Τράπεζας στη Βιάννο, το οποίο ενδέχεται να κλείσει. Ζήτησε από τη διοίκηση της τράπεζας να επανεξετάσει την απόφαση, καθώς είναι η μόνη τράπεζα που εξυπηρετεί αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του ν. Ηρακλείου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.