Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τον επανακαθορισμό δυσπρόσιτων σχολείων

Απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τον αναμοριοδότηση και τον επανακαθορισμό δυσπρόσιτων σχολείων νομού Ηρακλείου, έλαβε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, σύμφωνα με την οποία όλα τα σχολεία που προτείνεται να μοριοδοτηθούν από 10 έως 14 μόρια, θα καταταχθούν στην κατηγορία δυσπρόσιτα.

Ο καθορισμός των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτων, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1351/1983. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορίζεται ότι η κατάταξη γίνεται με απόφαση του Υπουργού, ύστερα από πρόταση του οικείου Ανώτερου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες.

Το ΥΠΠΕΘ με σκοπό τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης κατάταξης των σχολικών μονάδων σε κατηγορίες, έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό σε διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, καλώντας αρχικά τα αρμόδια Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ) να υποβάλλουν, μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τις εισηγήσεις τους για κατάταξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κατηγορίες Μετάθεσης – Μοριοδότηση.

Στη συνέχεια, με νεότερο έγγραφό του το Υπουργείο Παιδείας κάλεσε τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν, μέσω των οικείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης τις εισηγήσεις τους για τον επανακαθορισμό των Δυσπρόσιτων Σχολικών Μονάδων.

Οι προτάσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών Ηρακλείου με της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, έχουν ληφθεί υπόψιν της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κρήτης και εξετάζονται από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει καταρτίσει και έχει διαβιβάσει στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πρόταση για ένταξη σχολικών μονάδων στην κατηγορία δυσπρόσιτα, όπου θα καταταχθούν όλες οι σχολικές μονάδες που προτείνεται να μοριοδοτηθούν από 10 έως 14 μόρια.

Τέλος στην απάντησή του προς τον κ. Βαρδάκη το Υπουργείο αναφέρει ότι εν αναμονή της εισήγησης των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, καταγράφονται και θα εξεταστούν όλες οι σχετικές προτάσεις για το θέμα, πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.