Η προϋπόθεση της εντοπιότητας για προσλήψεις στη ΔΕΗ είναι απαραίτητο στοιχείο ανταποδοτικότητας προς τους κατοίκους των περιοχών όπου υπάρχουν μονάδες παραγωγής ενέργειας

Το θέμα της αφαίρεσης του κριτηρίου της εντοπιότητας από επικείμενες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στον Σταθμό Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. ΑΗΣ Χανίων και στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κατταβιά Ρόδου φέρνουν στη βουλή 14 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία των Σωκράτη Βαρδάκη, Μανώλη Θραψανιώτη, Παύλου Πολάκη, Νεκτάριου Σαντορινιού.

Πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες των εργατοϋπαλληλικών κέντρων Χανίων και Ρόδου, αναφορικά με την επικείμενη προκήρυξη της ΔΕΗ Α.Ε για την πρόσληψη προσωπικού στο Σταθμό Παραγωγής ΔΕΗ Α.Ε. ΑΗΣ Χανίων, κάνουν λόγο για αφαίρεση του κριτηρίου της εντοπιότητας. Το ίδιο ζήτημα προκύπτει και στην προκήρυξη, που θα αφορά σε προσλήψεις, στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ Α.Ε, στην Κατταβιά, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες είναι πλέον των 30 ατόμων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τη Δευτέρα 5/4/2021, στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία αρμόδιων φορέων, του Δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη, εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ, του Εργατικού Κέντρου κ.α.

Την Τρίτη 6/4/2021, ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του προέδρου και μελών του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, του δημάρχου και των πέντε αντιδημάρχων Ρόδου, αλλά και των προέδρων των άμεσα πληττομένων κοινοτήτων, Θεολόγου, Σορωνής και Κατταβιάς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πέρας της οποίας εξεδόθη σχετική ανακοίνωση για το θέμα της εντοπιότητας ως κριτήριο για τις επικείμενες προσλήψεις προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ του νησιού της Ρόδου. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Ρ και τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΖΕΥΣ» Εργαζομένων στη Δ.Ε.Η Α.Ε κ. Χαροκόπο Μιχαήλ, με τα σχετικά ψηφίσματα να αναμένονται σύντομα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προβλεφθεί ρητά το κριτήριο της εντοπιότητας για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ Α.Ε., επισημαίνοντας ότι με αυτήν την εξαίρεση χάνεται πλέον η ανταποδοτικότητα στους πολίτες για εργοστάσια της ΔΕΗ ΑΕ, τα οποία βρίσκονται εντός ή πλησίον του αστικού ιστού.

Να σημειωθεί ότι σε παρόμοιες προκηρύξεις που προηγήθηκαν, το κριτήριο της εντοπιότητας ίσχυε.