Η Κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις γιατί αφήνει μετέωρους τους εργαζόμενους του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας, σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νόμου 4954/22.

Όπως μας ενημέρωσαν, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου οδηγεί τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ουσιαστικά σε κατάργηση με τη μορφή που λειτουργεί μέχρι σήμερα, καθώς μετατρέπεται σε μία ανώνυμη εταιρία, χωρίς αντικείμενο τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό. Επιπρόσθετα, με τον συγκεκριμένο νόμο, ακυρώνεται η συγχώνευση με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.).

Στον νόμο 4954/22, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το υπάρχον προσωπικό, που σημειωτέον έχει προσληφθεί και έχει καταρτιστεί ως εξειδικευμένο στον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση στερεών αποβλήτων. Οι εργαζόμενοι είτε έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ για τις συγκεκριμένες θέσεις στον ΦΟ.Δ.Σ.Α. (προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου, προκήρυξη 3Κ/2018, προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, με παράταση, με δικαστική απόφαση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, προκήρυξη προσωπικού ορισμένου χρόνου ΑμΕΑ), είτε με άλλες μορφές συμβάσεων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες και ο σκοπός του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας.

Να σημειωθεί ότι σε άλλες νησιωτικές περιφέρειες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπάρχει πρόβλεψη τόσο για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ως Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, όσο και για την μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού της προ υπάρχουσας εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων, στον νέο φορέα με την ίδια σχέση εργασίας.

Μετά από την ενημέρωση των εργαζομένων, δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε άμεσα κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητώντας απαντήσεις, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για εργασιακή διασφάλιση των εργαζομένων του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.