Η κυβέρνηση να δώσει επιτέλους μία μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των 24ου & 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου

Προχωρήσαμε σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για το σοβαρό ζήτημα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα σεισμόπληκτα 24ο & 31ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, καταθέτοντας Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υποδομών & Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα σχολικής στέγης αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των 24ου & 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, καθώς το κεντρικό κτίριο των σχολείων υπέστη σημαντικές ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να καταστεί ακατάλληλο.

Το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα για τα δύο σχολεία προϋπήρχε, καθώς πρόκειται για ένα πετρόχτιστο κτίριο κοντά 100 ετών, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται σε μικρές αίθουσες, να μην υπάρχει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, να έχουν προστεθεί βαρέως τύπου λυόμενες αίθουσες, με ένα μικρό προαύλιο για το σύνολο των μαθητών, που δεν διαθέτει επαρκή χώρο για εγκαταστάσεις του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο σε αίθουσες και προαύλιο.

Να σημειωθεί, ότι την παρούσα στιγμή οι μαθητές του σχολείου στεγάζονται σε εργοταξιακούς οικίσκους, δωρεά κατασκευαστικών εταιρειών, που έχουν τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του παλιού κτιρίου. Ωστόσο, οι οικίσκοι αυτοί, δεν διαθέτουν επαρκείς διαστάσεις, κατάλληλο ύψος, και ασφαλείς εισόδους – εξόδους, εγείροντας θέματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, ενώ η ηχομόνωση και η θερμομόνωσή τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Με σχετικές επιστολές τους τις οποίες έχουμε φέρει στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τόσο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των δύο σχολείων, εκφράζουν την άμεση ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος, τόσο για την προσωρινή, όσο και για τη μόνιμη στέγαση των μαθητών, ώστε να λάβουν τέλος η ταλαιπωρία και η αγωνία τόσων ετών».

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, αν προτίθενται να προχωρήσουν:

1) στην αποστολή 7 αιθουσών διδασκαλίας με τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να στεγαστούν οι μαθητές προσωρινά, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου,

2) στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο κτίριο, αλλά και σε ολοκληρωμένη μελέτη νέου σχολικού κτιρίου στον ήδη υπάρχοντα χώρο του σχολείου και

3) στην ανέγερση ενός νέου σχολικού κτιρίου ικανό να καλύψει τις πολλαπλές παιδαγωγικές ανάγκες μόρφωσης και άθλησης, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (τετραγωνικά ανά μαθητή σε αίθουσες και προαύλιο) σε ήδη υπάρχοντα χαρακτηρισμένο χώρο για σχολική στέγη στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας των δύο σχολείων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.