Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού, αναφορικά με την κήρυξη της υποχρεωτικότητας της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρίζας Ξενογιαννακοπούλου, της τομεάρχη Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, καταθέτοντας ερώτηση με τη συνυπογραφή ακόμα 26 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η υπογραφή της από 13.4.21 Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και της από 25.5.21 Σ.Σ.Ε. για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης, αποτελούν θετικά βήματα, μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση, που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Ο κλάδος του επισιτισμού τουρισμού, έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα όχι μόνο λόγω υγειονομικής κρίσης, αλλά και της αδιαφορίας της Κυβέρνησης να ρυθμίσει καίρια θέματα που αφορούν τον βιοπορισμό των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει υποβάλει από τις 05/05/21 επίσημα αίτημα κήρυξης της σύμβασης, ως γενικώς υποχρεωτικής, τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας, όσο και προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία.
Το συγκεκριμένο αίτημα, έχει συνυπογραφεί και από την εργοδοτική πλευρά. Ομοίως και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, έχουν υποβάλλει αίτημα από τις 29-6-2021, ζητώντας την κήρυξη της από 25-5-2021 Σ.Σ.Ε. γενικώς υποχρεωτικής για όλους τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη. Τα ανωτέρω αιτήματα, μάλιστα, συνοδεύονται από τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης της Σ.Σ.Ε. στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.
Είναι απαράδεκτο Υπουργείο και Κυβέρνηση, να εμπαίζουν τους εργαζόμενους, για άλλη μια χρονιά. Το Υπουργείο Εργασίας, αρνείται να κηρύξει τις Συμβάσεις Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων, ως γενικώς υποχρεωτικές.
Η μη ύπαρξη Σ.Σ.Ε., είτε η μη επέκτασή της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από ΣΣΕ. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, οι συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων είναι μερικά μόνο από τα αίτια που έχουν δημιουργήσει αποστροφή των εργαζομένων προς τον τουριστικό κλάδο, αφήνοντας περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις εργασίας τη φετινή τουριστική περίοδο.
Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να κηρύξουν ως γενικώς υποχρεωτικές τις α) από 13.4.2021 Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον Νομό Ηρακλείου και β) από 25.5.21 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης.