Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ταχεία αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, καταθέτοντας αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, προς τον Υπουργό Επικρατείας, με τη συνυπογραφή των βουλευτών Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με την επιστολή, τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα», υπόκεινται στην ίδια διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου για αποζημίωση, με κτίρια που έχουν υποστεί στατικές ζημιές ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα και μάλιστα σε υποστελεχωμένα παραρτήματα Δ.Α.Ε.Φ.Κ. (Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών).

Εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας και του υψηλού κόστους, η Π.Ε.Δ. Κρήτης αιτείται την τροποποίηση της διαδικασίας αποκατάστασης των κτιρίων με την ένδειξη πράσινο, αλλά και όσων κτιρίων έχουν ελάχιστες ζημίες και χρήζουν αποκατάστασης έως 10.000 ευρώ, την έκδοση απόφασης για «Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας» και από ιδιώτες μηχανικούς με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να αποσυμφορηθεί η Δ.Α.Ε.Φ.Κ.

Δυστυχώς, η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. είναι ακόμα υποστελεχωμένη σε τέτοιο βαθμό, που καθυστερεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά και η οικονομική αναζωογόνηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αλλά και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών σε κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για ενίσχυση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ., το πρόβλημα παραμένει.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ταχείας αποζημίωσης των πληγέντων.Δεδομένων των παραπάνω, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει το αίτημα της Π.Ε.Δ. Κρήτης και να τους ενημερώσει σχετικά.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.