Η Κρήτη και ιδιαίτερα ο νομός Ηρακλείου αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Η πρόσφατη πλημμύρα στις περιοχές της Αγίας Πελαγίας, του Παλαιόκαστρου και της Σητείας, ήταν ένα ακόμα ακραίο φαινόμενο, εξαιτίας του οποίου δυστυχώς θρηνήσαμε απώλειες συνανθρώπων μας.

Για το θέμα της αποζημίωσης από καταστροφές λόγω πλημμύρας, των επιχειρήσεων στην περιοχή Χερσονήσου καταθέσαμε κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, για το πότε αυτές θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου στους πληγέντες.

Οι επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους και δεσμεύονται για την άμεση βοήθεια στους πληγέντες δεν είναι αρκετές.

Πέρα από τα νοικοκυριά, η οικονομία των πληγέντων περιοχών δοκιμάζεται και από την αδυναμία των επαγγελματιών των συγκεκριμένων περιοχών να επανέλθουν σε μία κανονικότητα.

Η κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις για την στήριξή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα. Αποτέλεσμα αυτού να μην έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες στην Χερσόνησο από το 2020 και σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου του 2021!

Η Υπουργική Απόφαση επιχορήγησης των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, υπεγράφη στις 3/2/2022, δηλαδή σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις πλημμύρες, συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 30% του συνόλου, της εκτιμηθείσας ζημίας και δεν έχει ακόμα καταβληθεί στις περισσότερες από αυτές.

Πέρα από την καθυστέρηση υπογραφής της απόφασης, αλλά και καταβολής της επιχορήγησης, το ύψος της προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, καθώς σε άλλες Περιφέρειες της χώρας που έχουν επίσης πληγεί από ανάλογες φυσικές καταστροφές, η αποζημίωση φτάνει στο 55% των ζημιών.

Οι επαγγελματίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει μια συνεχόμενη δοκιμασία, λόγω πανδημίας, φυσικών καταστροφών, αλλά και ενεργειακού κόστους, αδυνατούν να στηρίζουν με ίδιους πόρους την επιστροφή των επιχειρήσεών τους στην κανονικότητα. Η έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική τους επιβίωση και για την επιβίωση της οικονομικής ζωής των πληγέντων περιοχών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.