
Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για τις 27 Απριλίου οπότε και ξεκινάει επίσημα η διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας. Καθόλου τυχαία ημέρα, καθώς είναι η Κυριακή του (άπιστου) Θωμά. Κάθε ένας που ανησυχεί για το τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει στη Μεσόγειο τυχόν ατύχημα κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων, συμβολίζει τρόπον τινά και έναν … άπιστο Θωμά. Κι αυτό γιατί δεν θέλει με τίποτα να πιστέψει, έστω μέχρι και την τελευταία στιγμή, ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει στη Θάλασσα της Μεσογείου και όχι σε κάποια στρατιωτική βάση ασφαλείας στη στεριά, μίας από τις χώρες που παράγουν και εμπορεύονται τον χημικό θάνατο. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία, λέει η γνωστή φράση.
Την Κυριακή λοιπόν 27 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής Αγώνα κατά των χημικών της Συρίας κ. Σωκράτη Βαρδάκη, οι φορείς της Κρήτης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι των Σφακίων αλλά και εν πλω διαμαρτυρία δημιουργώντας μία αλυσίδα προστασίας από τα Σφακιά μέχρι και την Γαύδο αποτελούμενη από φουσκωτά σκάφη. Επίσης στην εν πλω κινητοποίηση θα συμμετέχει και το γνωστό σκάφος “Άγιος Νικόλαος” της πρωτοβουλίας “Ένα καράβι για τη Γάζα”, ένα από τα δύο ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008 , έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές. Στην εν πλω διαμαρτυρία σχεδιάζεται να συμμετάσχει και τοπικό πλοίο μεγάλης χωρητικότητας σε επιβάτες..
Μία είδηση, η οποία μπορεί να αλλάξει και να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα αναφορικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ο φόβος και η ανησυχία που έχει προκαλέσει σε εκείνους που διοργανώνουν την υδρόλυση των όπλων, η μέχρι τώρα κινητοποίηση των Κρητικών. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης, μέλος της επιτροπής Αγώνα κατά των χημικών της Συρίας, οι Αμερικανοί και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των χημικών όπλων, σκέφτονται να μην προχωρήσουν στη διαδικασία της υδρόλυσης των όπλων, γιατί, όπως είπε, φοβούνται τη μετάδοση των αντιδράσεων από την Κρήτη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Βέβαια αυτό, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάσει τα πνεύματα και να σταματήσει τις κινητοποιήσεις κατά της καταστροφής των χημικών όπλων.
Η Κρήτη, ανυποχώρητη σε θέματα προστασίας της θάλασσάς της ως τα τώρα, προσπαθεί και έχει ταράξει, όσο και να μην το παραδέχονται κάποιοι, τα λιμνάζοντα νερά της κυβέρνησης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις πολιτών ακόμα και εκτός Κρήτης. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως η Κρήτη αποκτά υποστηρικτές αφού και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας με ανοικτή επιστολή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, στέκοντας έτσι στο πλευρό των κρητικών που τόσο καιρό φωνάζουν και προσπαθούν να σταματήσουν τη διαδικασία αλλά και αφυπνίζοντας την Ιταλία για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται:
Συνεχίζοντας τη συστηματική εργασία για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού κινδύνου της «υδρόλυσης» χημικών όπλων της Συρίας στο κέντρο της Μεσογείου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας συνυπέγραψε στο Μπρίντεζι με την αδελφοποιημένη οργάνωση Legambiente Μπρίντεζι και την αντίστοιχη Legambiente Κέρκυρας κοινό Δελτίο Τύπου. Στο Δελτίο Τύπου τονίζεται ότι «η πιο επικίνδυνη φάση καταστροφής […] των Συριακών χημικών όπλων […] πρόκειται να λάβει χώρα στο γεωγραφικό κέντρο της Μεσογείου. Το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος σημαίνει ότι τα Ιταλικά, Μαλτέζικα, Λιβυκά, και Ελληνικά παράλια, καθώς και οι παράκτιοι πληθυσμοί και οικονομίες, μπορούν να πληγούν πολύ σοβαρά».
Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα αυτού του κινδύνου, η μεγαλύτερη Ιταλική οικολογική οργάνωση Legambiente, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρό της στο Μπρίντεζι δρα. Φάμπιο Μιτρόττι και τον υπεύθυνο της στην Περιφέρεια Απουλίας (Puglia) δρα. Μαουρίτσιο Μάννα, καθώς και η οργάνωση Legambiente Κέρκυρας με τον πρόεδρό της Σταμάτη Γκίνη, ένωσαν τις φωνές τους με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας απαιτώντας οι «απειλούμενες Μεσογειακές χώρες να ελέγχουν τη διαδικασία και αξιώνοντας:
1) Τα γειτονικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, και η Μάλτα, θα πρέπει να ορίσουν μια Επιστημονική Επιτροπή που θα επιτηρεί την επιχείρηση. Η Ελληνική και η Ιταλική κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν προς τον σκοπό αυτό.
2) Η δικαιοδοσία της εν λόγω Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ανεξάρτητους παρατηρητές που θα εκπροσωπούν περιβαλλοντικούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), θα πρέπει να επεκτείνεται στην πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των χρησιμοποιούμενων στρατιωτικών ή μη εγκαταστάσεων.
3) Πρόσβαση, ειδικότερα, στο πολεμικό σκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών «MV Cape Ray» δεν μπορεί να απαγορευτεί σε οποιαδήποτε δικαιολογητική βάση, καθώς έχει γίνει προφανές ότι το εν λόγω πολεμικό σκάφος βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης επιχείρησης.
Τόνισαν τέλος την ανάγκη απόλυτης διαφάνειας και δημοσιότητας της διαδικασίας, και απέρριψαν το νομικό «προηγούμενο» εμπλοκής του στρατού σε περιβαλλοντικά ζητήματα. «Υιοθετούμε στην παρούσα περίσταση και στο μέλλον στάση μηδενικής ανοχής έναντι μεθοδεύσεων που διακυβεύουν την περιβαλλοντική ασφάλεια της Μεσογείου, και την ευημερία των Μεσογειακών Λαών».
για το Διοικητικό Συμβούλιο,
ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς
η γραμματέας Βούλα Μπούκα
Στον αγώνα όμως για να σταματήσει η καταστροφική αυτή κίνηση έχουν μπει και τα Κύθηρα, με τους πολίτες να εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων και απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε. Συγκεκριμένα ανφέρουν:
Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε.
Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής της ποσότητας όπλων.
Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός),αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα,και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».
Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.
Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου.
Για την Κυριακή του Θωμά αναμένεται μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ανάλογη με αυτή στο Αρκάδι αν και όπως υποστηρίζουν οι φορείς της Κρήτης, το ζητούμενο αυτή τη φορά είναι να βγουν στη θάλασσα όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη και όχι τόσο η παρουσία του κόσμου στη στεριά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, όπως λένε, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει και αυτή συμμετοχή.Το ενδιαφέρον των απλών πολιτών είναι ήδη μεγάλο με τον κ. Βαρδάκη να εξηγεί στο ekritiότι τα μέλη της επιτροπής από το Ηράκλειο κατάφεραν να εξασφαλίσουν 5 λεωφορεία του ΚΤΕΛ για την δωρεάν μετακίνηση εκείνων που θα θέλουν να βρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Σφακιά. Ναυλώσαμε πέντε λεωφορεία για να μεταφερθούν δωρεάν οι πολίτες από το Ηράκλειο στα Σφακιά, λέει στο ekriti.gr ο κ. Βαρδάκης και ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα φτάσουν στο σημείο όπου θα γίνει η διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την κεντρική είσοδο του λιμανιού (Εθνικής Αντιστάσεως και Παραλιακή) στις 08:00 πμ την Κυριακή 27.04.2014. Στον ίδιο χώρο θα μπορούν να σταθμεύσουν προσωρινά τα επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι την επιστροφή των λεωφορείων.
Η Κρήτη στέλνει ένα και μοναδικό μήνυμα και θα το υποστηρίξει μέχρι τέλους: Όχι στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/i-kriti-einai-apofasismeni-na-stamatisei-ton-himiko-efialti-sti-mesogeio-kai-tha-apodeixei