Η αξιοπρεπής εργασία για όλους είναι προϋπόθεση για τη Δημοκρατία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, μετά από πρωτοβουλία των Διεθνών Συνομοσπονδιών Εργατικών Σωματείων.

Η αξιοπρεπής εργασίας εξαρτάται τόσο από τις συνθήκες εργασίας, όσο και από το αν η αμοιβή για αυτήν, εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Αποτελεί προϋπόθεση της πραγμάτωσης της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, αφού όταν διασφαλίζεται για όλους, αμβλύνονται οι ανισότητες και επιτρέπεται στο άτομο η ανεμπόδιστη πρόσβασή του στα κοινά, η ανεξαρτησία της σκέψης, της κρίσης και των αποφάσεών του.

Οι διαχρονικοί αγώνες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών του κόσμου εκκινούν από την διεκδίκηση του δικαιώματος για αξιοπρεπή διαβίωση, για σεβασμό της υπόστασης του ανθρώπου και εξάλειψη των διακρίσεων. Η μεγαλύτερη διάκριση είναι ο αποκλεισμός μελών της κοινότητας από αγαθά, υπηρεσίες και αποφάσεις, λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας, εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών από την εργασία, είτε λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεύθερου χρόνου, εξαιτίας των υπερβολικών ωρών απασχόλησης.

Στον τόπο μας, οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, έχοντας επίγνωση ότι για να λειτουργήσει η Δημοκρατία πρέπει όλοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου να είναι κοινωνοί των κοινών αγαθών, όπως η υγεία, η παιδεία, η παρουσία τους στα κοινά και η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση αποφάσεων, διεκδικούν διαρκώς καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους, λιγότερες ώρες εργασίας και υψηλότερες αμοιβές ως ανάχωμα στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.