Ηχηρό ράπισμα στη Κυβέρνηση από το ΣτΕ για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

«Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο.

Έπειτα από 37 έτη υποδειγματικής λειτουργίας του, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το 2019, καταργήθηκε η αποστολή του, ο σκοπός του και η δυνατότητά του, για ίδρυση νέων μονάδων.

Με αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας έλεγξε πολιτικά το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επί χρόνια εκλεγόταν δημοκρατικά και ήταν άμισθο, ρίχνοντας «ευθεία βολή» στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις.

Όλα τα έτη λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, κανένα μέλος της διοίκησης, δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ή οικονομικά τη θέση αυτή, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση!

Σύσσωμη η κοινωνία και ιδιαίτερα οι θεραπευμένοι, οι οικογένειες τους και οι λειτουργοί του ΚΕΘΕΑ αντέδρασαν σθεναρά σε αυτή την απόφαση η οποία κρίθηκε τελικά αντισυνταγματική!

Συγκεκριμένα, η ΠΝΠ του 2019, με την οποία επετράπη ο διορισμός από την Κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι καταργεί τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των θεραπευμένων και των οικογενειών τους στην εκλογή της διοίκησης.

Είναι μία σημαντική δικαίωση όλων όσοι αγωνίζονται με αυταπάρνηση επί δεκαετίες στο ΚΕΘΕΑ, των θεραπευομένων και των οικογένειών τους.

Αναμένουμε την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.