Ηράκλειο: Ρωγμές στο Ναό του Αγίου Μηνά – Κινδυνεύουν με πτώση τα καμπαναριά

Δημοσίευμα από το E-kriti.gr (13/9/18)

 

Σοβαρά προβλήματα στατικότητας αντιμετωπίζει το ιστορικό κτίσμα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο, ενώ σε περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, θεωρείται πολύ πιθανό τα καμπαναριά να καταρρεύσουν!

Συχνά μάλιστα, έχει καταγραφεί μέχρι και αποκόλληση τμημάτων του κτίσματος…
Αρκεί μόνο να σηκώσει κανείς το βλέμμα του ψηλά στον ουρανό για να διαπιστώσει τις ρωγμές στα τόξα και στις κολόνες, τους σοβάδες που πέφτουν και τον τρούλο που επίσης κινδυνεύει, για να αναλογιστεί κανείς πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα του εμβληματικού αυτού μνημείου της πόλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ναός έχει πάρει κλίση προς τα δεξιά, ενώ έχουν αποσπαστεί πέτρες από την τοιχοποιία και πέφτουν στον εξωτερικό χώρο.

Με γλαφυρά τρόπο, ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πάτερ Μανώλης Σταυρουλάκης, έκρουσε τον κώδωνα, μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μία γενναία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτίσματος.

Όπως είπε, ζήτησε στο παρελθόν τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Παράλληλα ο πάτερ Μανώλης Σταυρουλάκης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ηράκλειο του ΓΓ ου Υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε, του ζήτησε και επισκέφθηκε τον Ναό, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το ιστορικό κτίριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό: