Ζωή όχι επιβίωση. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία

Η Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, μετά από πρωτοβουλία των Διεθνών Συνομοσπονδιών Εργατικών Σωματείων.

Αξιοπρεπής χαρακτηρίζεται η εργασία που σου επιτρέπει τόσο με τις απολαβές σου από αυτήν, όσο και με την σαφή οριοθέτηση εργασιακού και ελεύθερου χρόνου, να έχεις μια αξιοπρεπή διαβίωση και όχι απλά να επιβιώνεις.

Ο Δυτικός κόσμος, πριν πολλά χρόνια, υποσχέθηκε στους πολίτες των δυτικών κρατών την ευημερία, την κοινωνική ανέλιξη με εφόδιο τη γνώση και τις δεξιότητες, την πρόσβαση όλων σε αγαθά, υπηρεσίες, πληροφορία και τεχνολογία, ως προϋποθέσεις της πραγμάτωσης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της άμβλυνσης των ανισοτήτων.

Οι χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού, που εκτινάσσουν το κόστος αγαθών και υπηρεσιών σε δυσθεώρητα ύψη, απλησίαστα για τους πολίτες χωρών στις οποίες δεν πάρθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η χώρα μας δυστυχώς είναι μία από αυτές, στις οποίες η αξιοπρεπής διαβίωση τίθεται υπό αμφισβήτηση και η φτωχοποίηση χτυπά απειλητικά την πόρτα πολλών νοικοκυριών! Είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ στις οποίες το ποσοστό πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε δραματικά την τριετία 2019-2021.

Η κατάσταση είναι συνεχώς επιδεινούμενη, ενώ οι μισθοί αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες αυξήσεις παντού, με ταυτόχρονη υποχώρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το πρώτο και βασικό ανάχωμα των πολιτών και βασική μέριμνα του κράτους θα έπρεπε να είναι η αύξηση των μισθών σε επίπεδα που θα διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων μείωσης των έμμεσων φόρων σε υπηρεσίες και αγαθά!

Έχουμε να δώσουμε έναν μεγάλο αγώνα, ιδιαίτερα σήμερα, για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων μας. Και αυτό διασφαλίζεται κατά κύριο λόγο με την αξιοπρεπή εργασία.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.