Ερώτηση Σ. Βαρδάκη για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της XYLELLA FASTIDIOSA

Ο Βαρδάκης Σωκράτης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με το βακτήριο της Xylella fastidiosa το οποίο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στη Νότια Ιταλία με καταστροφικές συνέπειες, ζητώντας από τον Υπουργό να λάβει προς τούτο άμεσα μέτρα προστασίας.

Το παθογόνο βακτήριο xylella fastidiosa, γνωστό εδώ και 100 χρόνια στην Αμερική, προσβάλλει τα αγγεία φυτών, εμποδίζοντας την κυκλοφορία νερού και θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας την ταχεία γήρανσή τους. Το 2012 εμφανίστηκε στους ελαιώνες της Απουλίας (Ν. Ιταλία). Χαρακτηρίζεται από την ταχεία εξάπλωσή του και θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τη χώρα μας δεδομένου ότι προσβάλει ελαιόδεντρα.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του παθογόνου βακτηρίου αλλά και από τα λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι της Απουλίας, περιοχή στην οποία έχουν προσβληθεί από την xylella πάνω από 1 εκατομμύριο ελαιόδενδρα, διακινείται προς Ηγουμενίτσα και Πάτρα μεγάλος αριθμός οχημάτων που μεταφέρουν φυτά όχι μόνο σε εμπορευματική βάση, αλλά και ΙΧΕ και τροχόσπιτα ιδιωτικής χρήσεως που ενδεχομένως μεταφέρουν ξενιστές της xylella. Κατά συνέπεια είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενταθούν τα μέτρα φυτοϋγειονομικής προστασίας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Θραψανιώτης Μανόλης, Κάτσης Μάριος, Μπαλαούρας Μάκης

Επισυνάπτεται η ερώτηση

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.