Βαρδάκης: «Καθημερινός ο αγώνας της Κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για την παράλληλη στήριξη στα σχολεία

Το πρόβλημα της ομαλής μαθησιακής διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ομαλή ένταξή στην μαθητική κοινότητα, καλείται εδώ και μερικά χρόνια να καλύψει ο θεσμός της παράλληλης στήριξης και πρέπει ο θεσμός να στηριχθεί, όπως επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Το πρόβλημα είναι έντονο, καθώς ο αριθμός των παιδιών που λαμβάνουν γνωματεύσεις από τα ΚΕΣΥ (τ. ΚΕΔΔΥ), είναι μεγάλος, με τις πιστώσεις του Υπουργείου για προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής να μην επαρκούν.

Ωστόσο, είναι πολλές οι περιπτώσεις μαθητών, που παρότι υποστηρίζονται το ένα σχολικό έτος, το επόμενο, καθυστερεί ο ορισμός νέου εκπαιδευτικού ή δεν πραγματοποιείται καθόλου. Έτσι, ενώ τη μία σχολική χρονιά ο μαθητής μπορεί να εντάσσεται ομαλά στην μαθητική κοινότητα και στην μαθησιακή διαδικασία, την επόμενη χρονιά ενδέχεται να παραμείνει «μετέωρος». Μία λύση σε αυτό το ζήτημα είναι η «παραμονή» δίπλα στο μαθητή του ίδιου εκπαιδευτικού μέχρι την αποφοίτησή του από το σχολείο, εφόσον η φύση του προβλήματός του δεν βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ερωτά τον Υπουργό αν υπάρχει μέριμνα, ώστε οι μαθητές που χρήζουν υποστήριξης από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, να μπορεί να συνεχίζεται η υποστήριξη αυτών από τον ίδιο εκπαιδευτικό μέχρι την αποφοίτηση.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι μαθητές που για πρώτη φορά εξετάζονται από τα ΚΕΣΥ και χρήζουν παράλληλης στήριξης, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής για άγνωστο χρονικό διάστημα, στερούμενοι την ομαλή και ουσιαστική ένταξή τους.

Στον Νομό Ηρακλείου, τα στοιχεία από τις γνωματεύσεις του ΚΕΣΥ, αποδεικνύουν ότι περίπου 160 μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ενώ άλλοι 110 μαθητές υποστηρίζονται από την αρχή του σχολικού έτους, αλλά όχι επαρκώς σε πολλές περιπτώσεις.

Πολλοί γονείς, παρά την οικονομική δυσχέρεια που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν επιλέγουν να πληρώνουν εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής για το παιδί τους, ώστε να φοιτήσει σε ένα Δημόσιο Εκπαιδευτικό σύστημα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης στην ερώτησή του, είναι απαραίτητη η υποστήριξη των παιδιών που αποδεδειγμένα χρήζουν παράλληλης στήριξης ώστε να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα όπως υπογραμμίζει, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αύξησης της σχολικής διαρροής, εφόσον το σχολείο αδυνατεί να δώσει κίνητρα και να ενεργοποιήσει τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, ερωτά τον Υπουργό Παιδείας για το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, με σκοπό την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής το τρέχον σχολικό έτος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.