Επιτακτική ανάγκη μείωσης δημοτικών τελών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Την ανάγκη μείωσης δημοτικών τελών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, 41 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας, Αναγνωστοπούλου Σίας και Μάρκου Κωνσταντίνου, την οποία συνυπογράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Είναι πραγματικά θλιβερό που η Κυβέρνηση, ακόμα μια φορά, εκτός τόπου και χρόνου, αντί να παρέχει κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και μέτρα ενίσχυσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, τις υποχρεώνει να καταβάλουν επιπλέον τέλη.»

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, εδώ και ένα χρόνο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, της εστίασης και αναψυχής έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Μετά το λουκέτο που υπέστησαν για αρκετούς μήνες, οι καταστηματάρχες της εστίασης πήραν επιτέλους το «πράσινο φως» να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Καλούνται βέβαια να καταβάλουν διάφορα τέλη υπέρ Ο.Τ.Α. για όλους τους μήνες του έτους ακόμα και για αυτούς που δεν λειτουργούσαν.

Αρκετοί Δήμοι, αναλογιζόμενοι τις αδικίες και τα προβλήματα του κλάδου εστίασης, επιθυμούν να στηρίξουν τους επαγγελματίες της εστίασης, με μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Όμως η απουσία νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Κυβέρνησης δημιουργεί κωλύματα σε αυτήν τους, την πρόθεση.

Ζήτημα δημιουργείται και ως προς το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που εξαγγέλθηκε η επαναλειτουργία της αγοράς μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος (3/5/2021) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο ήταν αρκετά μικρό, αλλά και αιφνίδιο, σε σχέση με την αναμενόμενη ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι άδειες με τις οποίες έπρεπε να εφοδιαστούν οι επαγγελματίες της εστίασης για το έτος 2021 από τις Υπηρεσίες του Δήμου, να μην είναι δυνατόν να εκδοθούν μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 3/5/2021.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίστασε να προχωρήσει και σε επικαιροποίηση, μέσω τροπολογίας, του καταλόγου τελών που βασιζόταν σε νόμο του 1976 και στην επικαιροποίηση επιβάλλεται «τέλος υπέρ των Δήμων» που αφορά περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και αντιστοιχεί στην υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των επιχειρηματιών ποσοστού 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων και θα περνά απευθείας στην ταμειακή μηχανή, δηλαδή θα βαραίνει τον καταναλωτή.

Οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα και συγκεκριμένα:

● αν προτίθενται να μειώσουν τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής για το τρέχον έτος, μετά από έξι μήνες λουκέτου με κρατική εντολή; Αν ναι, πότε θα ψηφιστεί και θα ισχύσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση;
● αν προτίθενται να δώσουν παράταση στην έκδοση των αδειών επαναλειτουργίας έτους 2021 μέχρι 31/5/2021, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσής τους;
● αν προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών, αλλά και αν θα αναζητήσουν άλλες πηγές σταθερής χρηματοδότησης για να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμο.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.