Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για την επιστροφή των παραβόλων που αφορούσαν ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Οικονομικών, για την επιστροφή των παραβόλων που πληρώθηκαν για ανασφάλιστα οχήματα πριν την έκδοση της ΠΟΛ.1090/2017, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ειδικότερα ο κ. Βαρδάκης αναφέρει στην ερώτησή του:

‘’Μετά από ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων που πραγματοποίησαν στις αρχές Ιουνίου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (A.A.Δ.Ε.), μεγάλος αριθμός φορολογούμενων έλαβε ειδοποιητήρια για την επιβολή προστίμου, δεδομένου ότι εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή απλώς να κατέχει ανασφάλιστα οχήματα.

Ο κάθε παραλήπτης του συγκεκριμένου ειδοποιητηρίου κλήθηκε να καταβάλει στο Δημόσιο παράβολο ύψους 250 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε κάθε ιδιοκτήτη που εντοπίζεται να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα.

Αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πληρώσουν το πρόστιμο, αφού σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του οχήματός τους θα αποστέλλονταν στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Εν συνεχεία δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1090/2017 με την οποία ακυρώθηκαν τα παράβολα των προστίμων των 250€ που είχαν επιβληθεί μέχρι εκείνη την στιγμή για τα ανασφάλιστα οχήματα και προστέθηκε νέα διάταξη στην οποία οριζόταν ότι οι διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα πραγματοποιούνται από την 14.7.2017 και εφεξής.

Συνεπώς δόθηκε δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς να πληρωθεί το διοικητικό πρόστιμο’’.

Επειδή, παρόλο που αποφασίστηκε το «πάγωμα» των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017, πολλοί φορολογούμενοι είχαν ήδη σπεύσει να πληρώσουν το παράβολο πριν την έκδοση της ΠΟΛ 1090/2017, ο κ. Βαρδάκης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή των παραβόλων σε όλους εκείνους που είχαν καταβάλει το ποσό πριν την έκδοση της ΠΟΛ.1090/2017 σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν παράταση της ασφάλισης των οχημάτων.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Επισυνάπτεται η Ερώτηση

Επισυνάπτεται η Απάντηση

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.