Επιστολή Σ. Βαρδάκη στην Υφυπουργό Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ για την διάθεση παραδοσιακών αποσταγμάτων

Επιστολή προς την Υφυπουργό Οικονομικών κα. Παπανάτσιου και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διάθεση παραδοσιακών αποσταγμάτων, απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητώντας την αναστολή εφαρμογής της σχετικής εγκυκλίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

            «Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Συλλόγους Παραδοσιακών Αποσταγματιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου και Νομού Λασιθίου, η δημοσίευση εκ μέρους της Α.Α.Δ.Ε. της ερμηνευτικής εγκυκλίου με αρ. Πρωτ.Ε.2036 και ημερομηνία έκδοσης 28.2.2018.

            Αντικείμενο της εν λόγω εγκύκλιου είναι η ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 69 του Ν.4583/2018 (ΦΕΚ Α’ 212/2018) σχετικά με την παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών αποσταγμάτων και την τροποποίηση του Νόμου 2969/2001 περί αιθυλικής αλκοόλης. Ενώ στην εγκύκλιο αναγράφονται οι ανωτέρω σύλλογοι ως αποδέκτες (ΙΙ.44), το έγγραφο ουδέποτε παρελήφθη από αυτούς.

            Το γεγονός αυτό από μόνο του, καθιστά ανεφάρμοστη την διάθεση του προϊόντος έως 18/3/2019 η οποία ερμηνεύεται από την εγκύκλιο ως καταλυτική ημερομηνία διάθεσης του προϊόντος. Επιπλέον ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ζημιά και ενδεχομένως σε ολική παύση της διαδικασίας παραγωγής του παραδοσιακού αποστάγματος, της τσικουδιάς η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση και την γαστρονομίας της Κρήτης.

            Με δεδομένο ότι τα δικαιώματα τα οποία παρακρατήθηκαν καλόπιστα ως αποσταγματικό δικαίωμα κατά τη προηγούμενη αποσταγματική περίοδο, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδιάθετα σε συνδυασμό με το χρόνο έκδοσης της εγκυκλίου η οποία καταργεί ή τροποποιεί δικαιώματα σε χρόνο που οι παραγωγοί ή οι αμβυκούχοι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν.

            Με δεδομένο την επιβολής αυστηρών προστίμων μετά το πέρας της ημερομηνίας 18/3/2019, σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα την ανάκληση της εγκυκλίου καθώς και την τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν σημαντικό να καθοριστεί άμεσα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων συλλόγων.

            Σας επισυνάπτεται και η Ένσταση – Διαμαρτυρία των συλλόγων Ηρακλείου και Λασιθίου.

            Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.