Επιστολή Σ. Βαρδάκη για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλης

Την ανάγκη εναρμόνισης της διαδικασίας καθορισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλης και οι οποίες λειτουργούν με σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων, ζητεί με επιστολή του προς τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιρώνη, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Επικράτεια, συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία μέσω της ζωικής παραγωγής, ενώ θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα λαμβάνοντας υπόψιν την παρεχόμενη υπηρεσία που παρέχεται από τον Δήμο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βαρδάκη:

 

Θέμα: Δημοτικά τέλη καθαριότητας σε σταβλικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλεως

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των επαφών που είχαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στην Κρήτη, σας θέτω ξανά το θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητας σε σταβλικές εγκαταστάσεις εκτός σχεδίου πόλεων. Όπως γνωρίζεται η υφιστάμενη νομοθεσία επιτρέπει στο εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο να περιορίζει τις προς φορολόγηση επιφάνειες στις πράγματι εξυπηρετούμενες από απόψεως εμβαδού (Νομολογία ΣΤΕ απο. 2817/64). Η ευελιξία όμως αυτή έχει οδηγήσει σε στρέβλωση και αθέμιτο ανταγωνισμό αφού ακόμα και στα όρια ίδιας περιφερειακής ενότητας , σταβλικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τους συντελεστές και τα τετραγωνικά μέτρα που ο εκάστοτε Δήμος λαμβάνει υπόψιν του στον υπολογισμό των τελών καθαριότητας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μονάδες οι οποίες λειτουργούν με σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων, να πληρώνουν διαφορετικά και πολλές φορές δυσβάστακτα τέλη καθαριότητας σε σχέση με άλλες που είναι εγκατεστημένες σε άλλους όμορους δήμους.

  • Με δεδομένη την σημασία του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του τομέα της ζωικής παραγωγής για την εθνική οικονομία,
  • Με δεδομένο ότι τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά και ο τρόπος υπολογισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας που απολαμβάνει ο παραγωγός

Είναι επιτακτική η ανάγκη εναρμόνισης της διαδικασίας καθορισμού των δημοτικών τελών καθαριότητας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις σε εθνικό επίπεδο αφού η διαφορετική αντιμετώπιση στον υπολογισμό των τελών δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αύξηση του κόστους παραγωγής χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.