Βιογραφικό

Γεννήθηκε στον Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, το 1962. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και ακολούθησε τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και το Τμήμα Βοηθών Ιατρικών Βιολογικών Εργαστηρίων. Από το 1983 υπηρετεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Από πολύ νέος στρατεύτηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα και στα κοινά, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Δήμου Βιάννου. Επίσης διετέλεσε Ταμίας, Αντιπρόεδρος και 10 χρόνια Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων των Ελληνικών Ταχυδρομείων Νομού Ηρακλείου. Από το 2005 εκλέγεται στην Διοίηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στη θέση του αναπληρωτή ταμία, όπου το 2007 επανεκλέγεται και αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ενώ από το 2011 έως τις αρχές του 2015 Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

adelfopoihsh
europaiko-koinovoulio

Εκλέχθηκε βουλευτής στις 25 Ιανουαρίου 2015, λαμβάνοντας πάνω από 25.000 ψήφους, επανεξελέγει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και του Ιουλίου του 2019.

Στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική περίοδο ΙH΄(2019 – …), συμμετέχει στις ακόλουθες Επιτροπές της Βουλής:
1. Διαρκής επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Ειδική μόνιμη επιτροπή Οδικής Ασφάλειας
3. Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης 

Στην Κοινοβουλευτική περίοδο ΙΖ΄(2015 – 2019), συμμετείχε στις ακόλουθες Επιτροπές της Βουλής:
1. Διαρκής επιτροπή οικονομικών
2. Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ως Αντιπρόεδρος
3. Ειδική Διαρκής Επιτροπή παρακολουθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
4. Ειδική Διαρκής Επιτροπή Απολογισμού και γενικού ισολογισμού κράτους, ελέγχου εκτέλεσης προϋπολογισμού
5. Επιτροπή εσωτερικών θεμάτων της Βουλής (Oικονομικά Βουλής)
6. Συντονιστής Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Στην επιτροπή της Βουλής κατά την συνεδρίαση για την επιλογή προέδρου και Δντος Συμβούλου για την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
 

Εισηγητής σε Νομοσχέδια

1. Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις. (Νόμος 4488/7-9-2017)
2. Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις. (4554/10-7-2018)
3. Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις. (4611/15-5-2019)

“Καθήκον κάθε προοδευτικού πολίτη είναι να δώσει με συνέπεια τη μάχη της αλήθειας για την πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική, θεσμική καθίζηση που συντελείται στη χώρα μας. Αποφάσισα να δώσω αυτή τη Μάχη με όσες δυνάμεις διαθέτω όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, αποδεχόμενος τον Ιανουάριο του 2015, την πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ηρακλείου. Το ίδιο θα επιχειρήσω να πράξω και στο κάλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.”

“Οι εκλογές του 2015 αποτέλεσαν και αποτελούν ιστορική ευκαιρία για ανατροπή ενός πολιτικού συστήματος που έχει ήδη χρεωκοπήσει. Δεν θεωρώ αυτή μου την απόφαση προσωπική φιλοδοξία, αλλά απόφαση ευθύνης να ενώσω τη δική μου γνώση και εμπειρία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, τις μόνες δυνάμεις που μπορούν σήμερα να ανοίξουν νέα μονοπάτια, να αποτινάξουν την ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία, το ξεπούλημα της χώρας, την κοινωνική ανισότητα.”

Με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση στο Ε.Κ.Η.

Στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των νεκρών της εργατικής τάξης

Διαβάστε το αναλυτικό Βιογραφικό του Σωκράτη Βαρδάκη

Γεννήθηκε στον Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου Κρητης, το 1962. Τελείωσε το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και ακολούθησε τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και το τμήμα Βοηθών Ιατρικών Βιολογικών εργαστηρίων.

Από το 1983 υπηρετεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Από πολύ νέος στρατεύτηκε στο Συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1985 διετέλεσε Ταμίας στο Συνδικάτο Ταχυδρομικών Νομού Ηρακλείου, το 1988 Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος μέχρι το 1997. Το 1997 Πρόεδρος στο Συνδικάτο εργαζομένων (ενοποιημένων πλέον Σωματείων) ΕΛΤΑ Νομού Ηρακλείου μέχρι και το 2007. Υπήρξε μέλος της 5μελούς επιτροπής η οποία συστήθηκε σε Πανελλαδικό επίπεδο για την αδελφοποίηση Ελληνικών και Γαλλικών Ταχυδρομίων, ενώ συμμετείχε σε ομάδες εργασίας στο Παρίσι και την Ντιζόν.

Ο αγώνας ήταν μεγάλος με απεργίες, ακόμα και διάρκειας 19 ημερών, που είχε ως αποτέλεσμα την διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το 2001 με πρωτοβουλία του Συνδικάτου μας οργανώθηκε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σερβία. Συμμετείχαν πολλά Σωματεία από ολόκληρη την Κρήτη.

Από το 1997 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμιρά, του οποίου διετέλεσε Αντιπρόεδρος, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε τελικά με Υπουργική απόφαση 1503/24998/22-4-97, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος ο χώρος στη θέση <<Αμπέλια>> της κοινότητας Αμιρά νομού Ηρακλείου, όπου εκτελέστηκαν 114 κάτοικοι της περιοχής από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ενώ αντιδράσαμε με κάθε τρόπο όταν κατατέθηκε Προεδρικό διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1998 για επεξεργασία στο οποίο χαρακτηρίζονται ως <<μαρτυρικές>> οι πόλεις και τα χωριά που έχουν υποστεί καταστροφές στον Αγώνα τους κατά των Γερμανών.,

Το 1998-2002 διετέλεσε Δημοτικός σύμβουλος και Αντιδήμαρχος το 2002 στο Δήμο Βιάννου με αρμοδιότητες:

 • Την εποπτεία των υπηρεσιών Άρδευσης, Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Ηλεκτροφωτισμού.
 • Την εποπτεία των νομικών Προσώπων του Δήμου Δημοσίου Δικαίου: ΚΑΠΗ – Παιδικού Σταθμού – Βιβλιοθήκης, των επιτροπών Παιδείας και όλων των άλλων επιτροπών που λειτουργούν βάσει των σχετικών αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
 • Το 2000 με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχε στις ακόλουθες επιτροπές:
  • Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων ως Πρόεδρος
  • Επιτροπή ΑΕΙ και ΤΕΙ Κρήτης ως Πρόεδρος
  • Επιτροπή Αθλητισμού ως Μέλος

Το 2004 συμμετείχε εθελοντικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2005 εκλέγεται για πρώτη φορά στη Διοίκηση του Ε.Κ.Η και καταλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Ταμία έως και το 2007, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.

Στις 20 Μαΐου 2011, αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του Ε.Κ.Η.

Συνεχίζει να ηγείται του Ε.Κ.Η., αφού με την απόλυτη συμμετοχή των Αντιπροσώπων στις εκλογές 26-27 Απριλίου 2013, η Παράταξή του (ΔΗΣΥΕ), εξασφάλισε 15 από τις 19 έδρες στη Διοίκηση του Ε.Κ.Η με ποσοστό 73,4%.

Οι κοινωνικοί και Συνδικαλιστικοί αγώνες του, ειδικά τα 5 τελευταία χρόνια, είναι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα. Συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων Κρητικών που δεν άφησαν ούτε μία μέρα να πάει χαμένη. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών, των τελευταίων πολιτικών 2010 – 2015, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον Ελληνικό λαό (πολιτικές ακραίες με οδυνηρές συνέπειες).

Στις 30/10/11 ιδρύει και οργανώνει στο Ε.Κ.Η. το πρώτο Δίκτυο αλληλεγγύης το οποίο σε συνεργασία με Αγρότες, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Φορείς και απλούς πολίτες, στηρίζει ιατροφαρμακευτικά, οικονομικά και με είδη σίτισης 316 περίπου οικογένειες (με εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ), στον Νομό Ηρακλείου.

Σε συνεργασία και την βοήθεια των Γιατρών του κόσμου και του Δήμου Ηρακλείου, δημιουργήσαμε δίκτυο εμβολιασμού και φαρμακευτικής αγωγής σε ανασφάλιστα παιδιά του νομού μας. Επίσης με πρωτοβουλία του Ε.Κ.Η. χειρουργήθηκαν στη Γαλλία 2 μικρά παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, που το κόστος ξεπέρασε τις 40.000 ευρώ. Η ανταπόκριση της κοινωνίας του Ηρακλείου μας έδειξε το δρόμο της πραγματικής αλληλεγγύης.

Οι δράσεις του Ε.Κ.Η ειδικά στα χρόνια της κρίσης δημιούργησαν τις υποδομές οργάνωσης της κοινωνίας για ουσιαστική αντίσταση κατά των βάρβαρων μέτρων που μας οδηγούν σε τεράστια αδιέξοδα. Η ανεργία, τα χαράτσια, οι φόροι, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, η υγεία, η παιδεία ήταν η προμετωπίδα στην ατζέντα διεκδίκησης.

Τα έτη 2013 – 2014, για πρώτη φορά οργανώθηκε και συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία ο Εργασιακός Αθλητισμός κάτι που έλειπε από τα Συνδικάτα και πραγματικά ενώνει τους εργαζόμενους.

Το 2013 συγκροτήθηκε το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

6 Φεβρουαρίου 2014 οργανώνει την 1η επιτροπή αγώνα και διοργανώνεται το πρώτο Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο κατά της καταστροφής των Χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο. Οργανώνουμε και κάνουμε επιτροπές σε όλη την Κρήτη. Ακολουθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Σφακιά και το μεγαλειώδης Συλλαλητήριο 23-3-2014 στην Μονή Αρκαδίου και βέβαια η εν πλω διαμαρτυρία μέχρι και η αναζήτηση του (CAPE RAY).

Ακολουθησε η προσφυγή στον Άρειο Πάγο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και παράσταση Διαμαρτυρίας μέσα στη Βουλή.

Από 2012 έως 2015, διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας Κρήτης, που η δράση του πραγματικά πρωτοπορεί Πανελλαδικά:

 • Παρατηρητήριο οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων
 • Ευρωπαϊκά και Διακρατικά προγράμματα
 • Επαγγελματική κατάρτιση
 • Εκπαίδευση εργαζομένων
 • Δομές ισότητας
 • Συμβουλευτική: Ανάπτυξη δικτύου Υπηρεσιών πληροφόρησης συμβουλευτικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης εργαζομένων και ανέργων
 • Υλοποίηση δράσης με τίτλο προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων

Σε εξέλιξη από 20-12-2014 πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας απόφοιτων ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ πρόγραμμα εκπαιδευτικής υποτροφίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.