Επιβεβλημένη η παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, λόγω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, λόγω επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συνυπογραφή 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, η αύξηση του τουρισμού σε επίπεδα του 2019, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων Κρήτης, καθιστά αναγκαία την παράταση της ναυαγοσωστικής περιόδου έως τις 31/10/2022, από 30/09/2022 που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, μέσα Σεπτεμβρίου, καταγράφεται πληρότητα τουριστικών καταλυμάτων σε ποσοστά 80 – 90%, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η πληρότητα και τον μήνα Οκτώβριο, βάσει των κρατήσεων, με διαφαινόμενη λήξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Την αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν στο νησί, επισκιάζει ο τραγικός απολογισμός των 23 πνιγμών στην Κρήτη από τις 10/5. Μάλιστα, το Σωματείο ναυαγοσωστών του Ν. Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ύπαρξη λουόμενων μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, καθώς και την ανάγκη εκ νέου ταυτοποίησης πολλών παραλιών της Κρήτης, οι οποίες δεν είχαν κριθεί πολυσύχναστες, ώστε να υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, πράγμα το οποίο εν τέλει απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ζητάμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να αποσαφηνίσουν αν προτίθενται να προβλέψουν διαδικασία επιμήκυνσης της φετινής ναυαγοσωστικής περιόδου έως και το τέλος Οκτωβρίου, παράλληλα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, αλλά και διαδικασία άμεσου χαρακτηρισμού παραλιών της Κρήτης, οι οποίες δεν είχαν κριθεί πολυσύχναστες, ως τέτοιες, ώστε να υπάρξει ναυαγοσωστική κάλυψη και σε αυτές έως το προβλεπόμενο τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου.

Τέλος, ζητάμε να απαντήσουν αν προτίθενται να προβούν στην άμεση μεταφορά επιπλέον πόρων προς τους ΟΤΑ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ανωτέρω.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.