Επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς ζητά ο Σωκράτης Βαρδάκης

Την επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό μειονεκτικών περιοχών ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, καταθέτοντας την επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Υπ.Α.Α.Τ. για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός ορεινών περιοχών), η οποία προβλεπόταν στον Κανονισμό ΕΕ 1305/2013, φαίνεται να εξαιρούνται 19 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η εξαίρεση αυτή θα στερήσει από πολλούς παραγωγούς ένα σημαντικό εισόδημα, από το Π.Α.Α. της περιόδου 2019 και μετά, με την αναφορά του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ζητά να ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η νησιωτικότητα, η γεωμορφολογία της περιοχής, καθώς και η παρατεταμένη ξηρασία ως βασικός βιοφυσικός περιορισμός που επηρεάζει τη γεωργική δραστηριότητα στη περιοχή.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι επίσης το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνεται υπόψη για την οριοθέτηση περιοχών, είναι σε επίπεδο Νομού και όχι σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας, καθώς επίσης και ότι οι περιορισμοί οι οποίοι είχαν καταγραφεί στα πλαίσια της προηγούμενης οριοθέτησης (ΕΟΚ 75/268), δεν έχουν ανατραπεί μέσω αναπτυξιακών έργων υποδομής (όπως μεγάλα αρδευτικά έργα), καθώς και άλλα έργα υποδομών σε επίπεδο δήμου αλλά και στην ευρύτερη ενδοχώρα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.