Εξαιρέσεις, παραλήψεις και αποκλεισμοί τουριστικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ

Με αίτημα την ένταξη των επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων και εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ. στο πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία», παρενέβησαν κοινοβουλευτικά 24 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηλιτεύει τον αποκλεισμό των εν λόγω επιχειρήσεων από το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, την ώρα μάλιστα που εντάσσονται στις τουριστικές επιχειρήσεις, βάσει του Ν. 4276 ΦΕΚ Α 155/30.7.2014 Άρθρο 1 και το 95% αυτών λειτουργεί εποχιακά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων Ιδιοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων & Δικύκλων (Π.ΟΓ.Ε.Α.ΔΙ) οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 7000, είναι μικρές, μεσαίες και μεγάλες. Απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενους, και το προσωπικό προσλαμβάνεται κατά την αντίστοιχη περίοδο, σταδιακά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Λόγω των συνθηκών, η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι πολύ μικρής διάρκειας, η επιβίωση των επιχειρήσεων αμφίβολη χωρίς οικονομική στήριξη, και ακόμα πιο αμφίβολη η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες, δεδομένου ότι έχουν υψηλό κόστος “πρώτης ύλης”, δηλαδή αγορές αυτοκινήτων, υψηλό κόστος συντήρησης του στόλου και τεράστιο λειτουργικό κόστος.

Πολλές από αυτές έχουν τραπεζικό δανεισμό τόσο από τις εγχώριες τράπεζες, όσο και από τράπεζες εξωτερικού, που δραστηριοποιούνται στην χρηματοδότηση αγοράς αυτοκινήτων (V/W Bank, FGA κτλ). Λόγω της φύσης του επαγγέλματος όλες οι υποχρεώσεις (χρεολύσια – δόσεις ) κατανέμονται κατά την διάρκεια δύο έως και τριών Τουριστικών περιόδων.

Παράλληλα, πέρα από την αδυναμία εξυπηρέτησης των πάγιων οικονομικών υποχρεώσεων και των σωρευμένων χρεών, αλλά και όσων αυτό συνεπάγεται, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με την αλλαγή της μεθόδου κρατήσεων (ηλεκτρονική κράτηση) με ενδιάμεσους BROKERS σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, την απώλεια τεράστιων εσόδων και την κατάργηση της ντόπιας αγοράς. Να σημειωθεί ότι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή για κάτι τέτοιο.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε: «Μετά τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα, των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία δε διαθέτουν προσωπικό, διαπιστώνουμε ότι και άλλοι ΚΑΔ, χαρακτηρισμένοι ως τουριστικοί, εξαιρούνται από την στήριξη για την επανεκκίνησή τους. Η κυβέρνηση οδηγεί ολόκληρους κλάδους της οικονομίας σε απόγνωση και σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις, με συνεπακόλουθο την απώλεια όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας.».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.