Εκμετάλλευση των «ενοικιαζόμενων εργολαβικών» εργαζομένων στα ΕΛΤΑ

👉 Τα ΕΛΤΑ έχουν θέσει σε καθεστώς ομηρίας τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους με συμβάσεις μήνα, παρότι απασχολούνται στην εταιρεία για πολλά χρόνια υπερβαίνοντας ακόμα και τα 10 χρόνια.

Για το θέμα, 39 βουλευτές του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα: “Εκμετάλλευση των «ενοικιαζόμενων εργολαβικών» εργαζομένων στα ΕΛΤΑ”.

📌 Τα ΕΛΤΑ έχουν θέσει σε καθεστώς ομηρίας τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους με συμβάσεις μήνα, παρότι απασχολούνται στην εταιρεία για πολλά χρόνια υπερβαίνοντας ακόμα και τα 10 χρόνια.

📌 Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην #ΕΛΤΑ Courier

📌 στο «ενοικιαζόμενο» προσωπικό των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier έχουμε συνεχή επέκταση της χρονικής διάρκειας απασχόλησης, υποκρύπτεται κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται και στον εργαζόμενο «μόνιμη» απασχόληση.

📌 Στο συγκεκριμένο προσωπικό δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία, πτυχία, δεν χορηγούνται κανονικές πλήρεις άδειες και άδειες ασθενείας, δεν χορηγούνται τριετίες, δεν πληρώνονται καταχρηστικά σε ορισμένες περιπτώσεις υπερωρίες και δεν καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης.

📌 Η κατάσταση αυτή στον όμιλο ΕΛΤΑ συνιστά ουσιαστική παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/104/Ε.Κ./19.11.2008, όπως έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

📌 Το καθεστώς ομηρίας των ενοικιαζόμενων εργολαβικών εργαζομένων στον όμιλο ΕΛΤΑ αποτελεί μέσο εκφοβισμού, εντατικοποίησης της εργασίας και πελατειακής σχέσης

📌 Την ίδια στιγμή όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε με άλλη ερώτηση μας στη Βουλή, λειτουργεί μηχανισμός προσλήψεων υψηλόμισθων συμβούλων (2.500 ευρώ μηνιαία) κατά παράβαση του ν. 4758/2020, που έφερε η κυβέρνηση σας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1) Προτίθεστε να παρέμβετε ως εποπτεύων Υπουργός ώστε να γίνει σεβαστή η ουσιαστική εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας στον Όμιλο εταιρειών ΕΛΤΑ, με την μετατροπή των επί έτη μηνιαίων συμβάσεων «ενοικιαζόμενων εργολαβικών» εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ;

2) Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου στερούνται το επίδομα τριετίας, λαμβάνουν λιγότερες μέρες κανονικής άδειας και εργάζονται υπερωρίες χωρίς αυτές να τους καταβάλλονται προτίθεσθε να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση του Ομίλου ΕΛΤΑ, ώστε να σταματήσει η φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων ως «ενοικιαζόμενοι-εργολαβικοί» ή με εικονικές συμβάσεις έργου και να αποκατασταθούν οι αμοιβές τους;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.