Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την κυβέρνηση για τους σταφιδοπαραγωγούς της χώρας

Προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα των παραγωγών κρητικής σουλτανίνας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, με τη συνυπογραφή 18 ακόμα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με στόχο την αναπλήρωση εισοδήματος που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω υγειονομικής κρίσης, επιδοτούνται με 4,7 εκατομμύρια ευρώ, 5.909 παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

Η απόφαση αφορά παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας.

Το ποσό που εγκρίθηκε θα δοθεί μέσω de minimis.Και αν για τους παραγωγούς της Κορινθιακής σταφίδας βρέθηκε μια κάποια λύση και στηρίχθηκαν, οι παραγωγοί κρητικής σουλτανίνας είναι σε αδιέξοδο, καθώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ενίσχυση των παραγωγών και τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα, το αρμόδιο Υπουργείο κωφεύει, καθώς παραμένει το πρόβλημα των αδιάθετων τόνων προϊόντος, οι οποίοι λιμνάζουν στις εγκαταστάσεις των μεταποιητών και στις αποθήκες των παραγωγών.

Οι οργανώσεις Κρήτης και οι παραγωγοί πολλάκις πρότειναν την απόσυρση του προϊόντος και την ενίσχυση των παραγωγών, στο πλαίσιο του μέτρου de minimis, είτε μέσω των οργανώσεων, είτε απευθείας στους ίδιους, βάσει των τιμολογίων που έχει ο καθένας εκδώσει, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών για το 2021.

Δε γίνεται η κυβέρνηση να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική στήριξης των σταφιδοπαραγωγών.

Στην Κρήτη το πρόβλημα της αδιάθετης σουλτανίνας παραμένει άλυτο εδώ και μήνες και η κυβέρνηση γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και στις προτάσεις των ίδιων των σταφιδοπαραγωγών.

Ακόμα και σήμερα, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Κρήτη, δεν δόθηκε καμία απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να ενισχύσουν τους σταφιδοπαραγωγούς κρητικής σουλτανίνας και για ποιο λόγο οι αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών αφορούν μόνο στην κορινθιακή σταφίδα και όχι και στην κρητική σουλτανίνα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.