“Δωρεάν” νοσοκομειακή περίθαλψη στους ανασφάλιστους … με διακανονισμό πληρωμής ή βεβαίωση χρέους

Οι εξαγγελίες του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, λίγες ημέρες πριν τον ανασχηματισμό, ότι οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έμειναν στα λόγια. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Σωκράτης Βαρδάκης… διέψευσε τον υπουργό, καθώς όπως είπε, οι ανασφάλιστοι έχουν μεν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία αλλά με το αζημίωτο, καθώς παίρνοντας εξιτήριο, καλούνται να πληρώσουν τα νοσήλεια, στα οποία μάλιστα γίνεται πρόταση για ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις, διαφορετικά το μπιλιτάκι πάει στην εφορία, με τις γνωστές συνέπειες.

Η κατάσταση είναι τραγική τόνισε ο κ. Βαρδάκης, κυρίως για περιπτώσεις παιδιών ανασφάλιστων.

Σε επικοινωνία μας με τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο κ. Γρηγοράκης επιβεβαίωσε την είδηση, ωστόσο συμπλήρωσε ότι όλοι οι ανασφάλιστοι γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς για το 2013 και το α’ τετράμηνο του 2014, τα χρέη από τέτοιου είδους υπηρεσίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού, φτάνουν 7,5 εκατ. ευρώ, χρήματα για τα οποία γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες στην Ελλάδα εκτιμώνται από 1,9 έως 2,4 εκατομμύρια.

Με ρυθμούς χελώνας οι επιτροπές για τις αναπηρικές συντάξεις

Και αν η κατάσταση για τους ανασφάλιστους είναι τραγική, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, για όλους εκείνους που είναι ασφαλισμένοι αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιο ατύχημα. Περί τα δύο χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται ένας ασφαλισμένος για να αρχίσει να παίρνει την αναπηρική του σύνταξη. Οι ρυθμοί είναι αργοί στις επιτροπές, με καθαρή ευθύνη του ΙΚΑ, ενώ και από εδώ δεν λείπουν τα τραγελαφικά, όπως η περίπτωση 31χρονου, τον οποίο η ίδια επιτροπή έκρινε στη μία εξέταση ανάπηρο κατά 67% και στη δεύτερη 55%, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να… προβληματίζεται με ποιο ποσοστό να του “βγάλει” τη σύνταξη, κάτι που ίσως να ξεκαθαρίσει στην τρίτη εξέταση!

Την ίδια ώρα αρχίζει και ομαλοποιείται η κατάσταση αναφορικά με τις αναρρωτικές άδειες, καθώς εδώ και περίπου 2 εβδομάδες οι ασφαλισμένοι περνούν από επιτροπές στην Κρήτη και όχι πια στον Πειραιά. Ωστόσο οι συσσωρευμένες εδώ και μήνες αιτήσεις, δημιουργούν καθυστερήσεις, την ώρα που ημερησίως εξετάζονται 70 με 75 περιπτώσεις, επί συνόλου 1.500 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/dorean-nosokomeiaki-perithalpsi-stoys-anasfalistoys-me-diakanonismo-pliromis-i-vevaiosi

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.