Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας, 15 Σεπτεμβρίου

Μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη  Βαρδάκη, για τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας:


            Η Δημοκρατία ως πολίτευμα μετουσιώνει τη λαϊκή βούληση σε πολιτική απόφαση. Κατοχυρώνει δικαιώματα και υποχρεώσεις του λαού στο Σύνταγμα, το οποίο αποτελεί τον καταστατικό χάρτη της πολιτείας.

Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης το σύγχρονο δημοκρατικό κεκτημένο, μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά κεκτημένα, κοινωνικό κράτος, εργασιακά δικαιώματα κ.ά.. τίθενται υπό αμφισβήτηση από τους κυβερνώντες.

Στις τωρινές συνθήκες βιώνουμε οικονομική, κοινωνική κρίση, πολιτική, πολιτισμική, κρίση ταυτότητας και κρίση θεμελιωδών θεσμών και αξιών εν γένει, που αποτελούν τον συνεκτικό δεσμό και τον θεμέλιο λίθο μιας βιώσιμης, ευημερούσας και δίκαιης κοινωνίας.

Οι διαστάσεις γενικευμένης κρίσης που σε ορισμένες κοινωνίες λαμβάνει η οικονομική κρίση γεννούν τις προϋποθέσεις αυταρχικών φαινομένων και ρήξης με την παράδοση του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. 

Η Δημοκρατία είναι η συλλογική απάντηση των πολιτών στη φυσική ροπή των δυνατών να συγκεντρώνουν και να μεγιστοποιούν την εξουσία και τον πλούτο τους, περιστέλλοντας τα δικαιώματά τους.

Σήμερα, που απειλούνται οι κοινωνικές, συλλογικές κατακτήσεις, η Δημοκρατία είναι και πάλι το ουσιαστικό διακύβευμα!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.