Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το πρόγραμμα που προβλέπει τη χρηματοδότηση με 12.000.000 ευρώ στον Δήμο Ηρακλείου για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Πρόσκληση του προγράμματος ΦιλόΔημος, που αφορά την μελέτη και χρηματοδότηση της  αντικατάστασης – επέκτασης των δικτύων ύδρευσης για περιοχές του Ηρακλείου, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, μετά και τη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα οι εργασίες αντικατάστασης και επέκτασης αφορούν τις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας – Κηπούπολη, Αλικαρνασσός και Δυτικά Προάστια (Τρείς Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο), που βρίσκονται, είτε στο παλιό σχέδιο είτε στις εγκεκριμένες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης,

Το ιδιαίτερα σημαντικό έργο ύδρευσης για το Ηράκλειο, θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος και περιλαμβάνει κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 155.000 μέτρων, τροφοδοτικών αγωγών και αγωγών διανομής με σωλήνες πολυαιθυλενίου, με τις αντίστοιχες υδροληψίες, τα φρεάτια, τις απαραίτητες συσκευές για τη σωστή λειτουργία του δικτύου (δικλείδες, αεροβαλβίδες) και πυροσβεστικούς κρουνούς, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη.

Με το έργο αντιμετωπίζονται στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης βασικά προβλήματα που αφορούν:

• στην αντικατάσταση των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης κατασκευασμένων και από ακατάλληλα υλικά (πχ αμιαντοσωλήνες),

• στην επαρκή και συνεχή υδροδότηση, δηλαδή πλήρη κάλυψη της μόνιμης ζήτησης σε πόσιμο νερό των αντίστοιχων περιοχών που είναι περιοχές αμιγούς κατοικίας και χαρακτηρίζονται από υψηλό ρυθμό κατοίκησης,

• στη μείωση των απωλειών νερού λόγω περιορισμού των διαρροών που παρατηρούνται λόγω της παλαιότητας και της ακαταλληλότητας των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης. Δεδομένου, ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά και τα υδατικά αποθέματα απαιτείται εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων γεγονός που θα επιτευχθεί και μέσω του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.000.000 €. Το έργο συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου και στη Βελτίωση της Ποιότητας και της επάρκειας των πολύτιμων υδατικών πόρων. Είναι ένα έργο απολύτως συμβατό με τα μέτρα που προτείνονται και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης  (GR13). Ο άμεσα ωφελούμενος πληθυσμός ξεπερνά τους 60.000 κατοίκους του Ηρακλείου, για τους οποίους θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υδροδότησης. Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι, η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της σημερινής Κυβέρνησης που συνεχίζει να κάνει πράξη υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση των πόρων που λαμβάνει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και με ουσιαστικό αντίκρισμα στην κοινωνία.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.