Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου δήλωσε:

«Η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.

Η σημερινή ημέρα είναι μέρα αφύπνισης. Είναι μέρα που σηματοδοτεί την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης ενάντια στην φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις ανισότητες και μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα της φτώχειας.

Η Ελλάδα βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εν μέσω μνημονίων. Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι το 2015, δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την ακραία φτώχεια, ενώ είχαμε φτάσει στα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας. Άνθρωποι ζούσαν από τα συσσίτια, παιδιά υποσιτίζονταν και λιποθυμούσαν στα σχολεία. Στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδείκνυαν τη συνεχιζόμενη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονταν από ακραία φτώχεια, ζούσαν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνταν ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Η φτώχεια όμως δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί. Οι Κυβερνήσεις οφείλουν να τερματίσουν την ανασφάλεια, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Να μεριμνούν για την δημιουργία πλέγματος κοινωνικών παροχών και να στηρίζουν τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα και όχι αύριο, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευτούν οι ομάδες, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα επαχθή οικονομικά μέτρα και να συσπειρωθούν οι κοινωνικές εκείνες ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα. Η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης γίνεται επιτακτική αναγκαιότητα και προτεραιότητα ενάντια στις ανισότητες που παράγουν οι οικονομικοί στόχοι.

Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο, από ένα κόσμο με αξιοπρέπεια, από μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Κανένας άνθρωπος μόνος τους!»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.