Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη με αφορμή την κινητοποίηση ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο των ΚΕΘΕΑ

Η διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα των μελών, γονέων, εργαζομένων και φίλων του ΚΕΘΕΑ  απέναντι στην  επιμονή της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Οι φωνές όλων μας ενώνονται !!

«Θέλω για ακόμα μια φορά να επισημάνω ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλώνει μια επείγουσα εμμονή να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης δομών, που έχουν την μορφή ΝΠΙΔ και να ελεγχθούν. Όπως και να διορισθούν έμμισθα μέλη του Δ.Σ. , στη θέση άμισθων.

Επί τέσσερις δεκαετίες η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας, έχει διασφαλίσει την υποδειγματική λειτουργία του οργανισμού και όλα αυτά με εθελοντική εργασία.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ και τα αποτελέσματά του για την κοινωνία εδώ και 36 χρόνια είναι θεαματικά. Η οικονομική διαχείριση γίνεται με διαφανή τρόπο και χωρίς ίχνος υποψίας κακοδιαχείρισης. Τα έξοδά του καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΕΣΠΑ και από δωρεές. Για το 2018 ήταν 16.625.000 € και άλλα 1.750.370 € από το ΕΣΠΑ και δωρεές.

Όλα τα παραπάνω δε δικαιολογούν με τίποτα μια τέτοια απόφαση, η οποία δεν ακολούθησε την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία!

Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να αλλάξει την πολιτική των εξαρτήσεων.

Το έργο του ΚΕΘΕΑ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στηρίχθηκαν και ενισχύθηκαν και όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου επί των ημερών της.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη, με απόφαση της τότε Yπουργού Εργασίας Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, το Φεβρουάριο του 2019, έγινε δωρεάν παραχώρηση χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου, στο Ν.Π.Ι.Δ. «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ» δύο ανακληθέντων ακινήτων ιδιοκτησίας του Ο.Α.Ε.Δ, στην Ιεράπετρα.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ δεν εκφράζει μόνο τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά δημιουργεί σοβαρότατο πλήγμα στη Δημοκρατική λειτουργία ενός θεραπευτικού οργανισμού και σίγουρα εγείρει και άλλα θέματα ηθικής τάξης.                

Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη για μια ακόμα φορά με αποφάσεις της, που επιβεβαιώνουν τον προσανατολισμό για τον πλήρη έλεγχο κάθε νομικού προσώπου όπου ισχύει το αυτοδιοίκητο, και την αντίληψή της για τη Δημοκρατία».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.