Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη για το αεροδρόμιο Καστελίου και την ενεργειακή σύνδεση Κρήτης

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τους διαγωνισμούς του αεροδρομίου Καστελίου και της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται.

Για άλλη μια φορά οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας, της διαπλοκής, του λαϊκισμού και της ανικανότητας διαψεύδονται.

1) Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ανακηρύχθηκε ο οριστικός ανάδοχος και μαζί με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι. Αναμένεται πλέον η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κύρωση από τη Βουλή μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

Η μελέτη, εκτός του αεροδρομίου, περιλαμβάνει οδική σύνδεση για το βόρειο τμήμα του νομού, με τη δημιουργία κλειστού αυτοκινητοδρόμου μήκους 20 km περίπου, δύο λωρίδων ανακατεύθυνση, με διαχωριστικό διάζωμα, για την σύνδεση Καστελίου – Χερσονήσου – Ηρακλείου. Για την σύνδεση με το νότιο οδικό άξονα, προβλέπεται η κατασκευή οδικής σύνδεσης έξι περίπου χιλιομέτρων από το Αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Βιάννος – Αρκαλοχώρι – Ηράκλειο.

Αυτό επίσης που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, η κατασκευή του νέου αεροδρομίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της απασχόλησης, αφού θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, αλλά και πάνω από 500 θέσεις εργασίας μόνιμης απασχόλησης για την λειτουργία του Αεροδρομίου.

2) Επίσης με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο σταθμός στην παγκόσμια ιστορία υποβρυχίων διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, το καλώδιο της Κρήτης.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης οικονομικών και τεχνικών στοιχείων με συνοπτικές διαδικασίες, αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, εξασφαλίζοντας την ομαλή και γρήγορη εξέλιξη αυτού του μείζονος και εθνικής σημασίας έργου.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κύριος Μανουσάκης. Η διασύνδεση της Κρήτης ξεκίνησε και η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου εντός του 2020 θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης μέσω των ‘διασυνδέσεων’ που αποτελούν πλέον πυρήνα στρατηγικής και ανάπτυξης.

Η διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη τη χώρα. Μειώνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 7-8% και συμβάλλει ουσιωδώς στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αφού μειώνει το κόστος ενέργειας για την βιομηχανία και τον τουρισμό.

Αξίζει να πούμε ότι η διασύνδεση της Κρήτης αποτελούσε αναπτυξιακό σχέδιο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά με διάφορα τερτίπια σκοπιμότητες και σίγουρα ανικανότητα ποτέ δεν είχε μπει σε τροχιά υλοποίησης.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.