Για το θέμα της ελαιοπαραγωγής, της λειτουργίας των τμημάτων μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, την πορεία της κατασκευής του ΒΟΑΚ, το ν/σ της ΔΕΗ, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, μίλησε ο Σωκράτης Βαρδάκης, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Ράδιο Κρήτη.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, στο Ράδιο Κρήτη και στη δημοσιογράφο Ρένα Σημειαντωνάκη.

Συζητήθηκαν το θέμα της ελαιοπαραγωγής, της λειτουργίας των τμημάτων  μετεκπαίδευσης  του Υπουργείου Τουρισμού, η πορεία της κατασκευής του ΒΟΑΚ, το ν/σ της ΔΕΗ, καθώς και το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το θέμα της καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής, αλλά και με αφορμή τις ερωτήσεις που απηύθυνε ο  κ. Βαρδάκης προς τον αρμόδιο υπουργό, και τη συζήτηση στη βουλή,  ο βουλευτής τόνισε ότι με κάθε τρόπο οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν και θα συνεχιστεί η πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο,  ώστε να επιτευχτεί αυτό.

Πέρα όμως από αυτό, θα πρέπει να συντονιστούν οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων, Υπουργείου και Περιφέρειας, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα και τις επόμενες χρονιές.

Η στοχευμένη δακοκτονία, η δολωματική αντιμετώπιση,  η έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι μέρος της λύσης είναι η συνολική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλέον απειλεί παραγωγούς και όλους μας γενικότερα.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του λαδιού και την εγγυημένη παραγωγή, αλλά και να τηρήσουμε όσα αφορούν την τυποποίησή του, τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα, αλλά δεν εφαρμόζονται από όλους.

Ακολούθως, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των τμημάτων  μετεκπαίδευσης  του Υπουργείου Τουρισμού. Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Για το θέμα επανήλθε ο βουλευτής, με σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό Τουρισμού, ύστερα και από την αγωνία που εξέφρασε το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων για το θέμα.

 Έχουν παρέλθει ήδη δύο μήνες από τη συνάντησή του με τον Υπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη λειτουργία του προγράμματος. Παραταύτα, είναι όλοι σε αναμονή και αγωνιούν, καθώς το πρόγραμμα δίνει πνοή στον τουρισμό.  Ειδικότερα, στο νομό Ηρακλείου αναμένεται η λειτουργία τεσσάρων τμημάτων, στις ειδικότητες: Υπηρεσία Υποδοχής, Επισιτισμός, Μαγειρική Τέχνη και Οροφοκομία.

Η Επαγγελματική Σχολή έχει συμβάλει τα μέγιστα στον τουρισμό, με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από εξειδικευμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Η αγωνία για την έναρξη των προγραμμάτων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό είναι μεγάλη.

Σε σχέση με την κατασκευή του ΒΟΑΚ ο βουλευτής τόνισε ότι ήδη είχαμε φτάσει στο δεύτερο μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας και οι υπολειπόμενες μελέτες είχαν δρομολογηθεί.  Είναι δε σίγουρος ότι θα διατηρηθεί η χάραξη που παρουσιάστηκε από τον κ, Σπίρτζη. 

Επιπροσθέτως,  στη συνάντηση του κ. Βαρδάκη, που είχε με τον ο κ. Κεφαλογιάννη, ο  υφυπουργός είχε δεσμευθεί ότι η Ηγεσία του Υπουργείου με κλιμάκιο αρμοδίων, θα παρουσίαζαν από την Κρήτη τέλη Νοέμβρη κομμάτι του ΒΟΑΚ.

Παρόλα αυτά, μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 

Ο κ. Βαρδάκης μίλησε και για έργα που καρκινοβατούσαν στην Κρήτη για περισσότερα από 12 χρόνια και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επί ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο δρόμος της Μεσαράς και της Αγίας Πελαγίας. Αλλά και για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου, για τη δημιουργία του οποίου δεσμεύτηκαν από την Περιφέρεια ήδη 2,5 εκ ευρώ για απαλλοτριώσεις και είμαστε σε αναμονή της υπουργικής Απόφασης, αφού το έργο είναι ώριμο. Επίσης, περιμένουμε  και την ανακοίνωση της πηγής χρηματοδότησης, καθώς ακόμα αναζητείται από το Υπουργείο.

Για το θέμα της ΔΕΗ και του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, ο βουλευτής επισήμανε ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, με τους νέους να μην καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την επαναφορά των μισθών των 526 ευρώ. Γενικότερα η κυβέρνηση δημιουργεί και πάλι ασφυκτικές συνθήκες για τους νέους εργαζομένους, κάτι που θα δημιουργήσει εκ νέου κύμα φυγής προς το εξωτερικό.

Άλλωστε ο κ. Βαρδάκης  στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για το  σ/ν Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτυπώνει, ξεκάθαρα, τη φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης, σε θέματα μείζονος σημασίας, που δεν είναι άλλη από μια σκληρή, νεοφιλελεύθερη, αντεργατική, αντικοινωνική, ρουσφετολογική πολιτική.

Στο σχέδιο νόμου αποτυπώνεται ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά το μοντέλο «ανάπτυξης» της ΝΔ. Δηλαδή ιδιωτικοποίηση κοινωνικών  αγαθών, αύξηση κόστους για τους πολίτες, κατάργηση δικαιωμάτων που απορρέουν από τη ΣΣΕ, με στόχο να κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις, υποβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος, υψηλοί μισθοί στελεχών και αδιαφάνεια. Το νομοσχέδιο της ΝΔ φανερώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η κυβέρνηση με την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, διαμορφώνει ένα θελκτικό «πακέτο» για τους μελλοντικούς αγοραστές της ΔΕΗ.

Ερώτηση τέθηκε στον κ. Βαρδάκη και για το μείζον θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, για το οποίο ο βουλευτής είπε πως η δημαγωγική ρητορική της ΝΔ που προηγήθηκε των εκλογών, εγκλώβισε τελικά την κυβέρνηση σε καταστροφική καθυστέρηση, καθώς το θέμα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις.

Και μόνο κατά το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου, όμως και πάλι η διαχείριση είναι απογοητευτική.  Οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, καθώς και  η στάση της Ε.Ε. είναι πλέον προβληματικές σε ότι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος.

Ο κ. Βαρδάκης τάχθηκε κατά των κλειστών δομών κράτησης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που ασκείται σχετικά με το θέμα.

Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης σε θέματα μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, παρά τη διαφορετική προσέγγισή μας.