Για τις περικοπές στις επιδοτήσεις και την αδιάθετη σταφίδα ο Σ.Βαρδάκης στο Ράδιο Κρήτη

Για το μεγάλο ζήτημα των περικοπών στις ενισχύσεις, που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους αγρότες, αλλά και για την αδιάθετη σταφίδα, συζητήσαμε στο Ράδιο Κρήτη (101.5) με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαμπράκη.

Αναφορικά με την αγωνία των παραγωγών σταφίδας για την αδιάθετη ποσότητα των δύο τελευταίων χρόνων, θα πρέπει να θυμίσουμε την προσπάθεια που είχε γίνει στην Κρήτη το ’16-’17, όταν είχε συνταχθεί ένας φάκελος για την ενίσχυση και επιλεξιμότητα της κορινθιακής σταφίδας, αφήνοντας την κρητική εκτός διαδικασίας. Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών τότε, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και για την Κρήτη, για να φανεί αν μπορεί να συμμετέχει και η κρητική σταφίδα στη διαδικασία, ήταν αποκαρδιωτικά, καθώς έκαναν λόγο για 1500 τόνους σταφίδας σε όλη την Κρήτη, ποσότητα πολύ μικρή για να τεκμηριωθεί ένα τέτοιο αίτημα.

Ωστόσο, όπως έχουμε μεταφέρει εδώ και 6 μήνες στον Υπουργό, ακόμα και για αυτή τη μικρή παραγωγή που μένει αδιάθετη στα τσουβάλια, θα πρέπει κάτι να γίνει. Είναι μεγάλο το κόστος για τους παραγωγούς, η περσινή και η προπέρσινη παραγωγή έχει μείνει αδιάθετη και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί όταν έρθει ο Υπουργός.

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών, μετά από καταγγελίες ότι καταβλήθηκαν πριν λίγες μέρες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποσά ενισχύσεων για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και εν γένει παραγωγούς της χώρας, οι οποίες ωστόσο για μία ακόμη φορά παρουσίαζαν αδικαιολόγητες περικοπές, προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καθώς σύμφωνα με την εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης, τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους είχαν μείωση της τάξεως του 4% για τους αγρότες και 7-7,5% για τους νέους αγρότες, ενώ απέμεναν να καταβληθούν το 8% και το 15% αντίστοιχα.

Ο κ. Υπουργός είχε δεσμευτεί, μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας, ότι τον περασμένο Μάιο θα είχε γίνει εκκαθάριση στο σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης. Γι’ αυτό τον λόγο καλούμε τον Υπουργό να μας απαντήσει πού πήγαν αυτά τα χρήματα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διευθέτηση του θέματος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.