Αχτσιόγλου: Εκβιαστικές πρακτικές για απορρύθμιση στην αγορά εργασίας (video)

Βαριά σκιά, για τα προσκόμματα που αποκαλύπτεται ότι θέτουν κάποιοι εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ρίχνουν τα όσα δήλωσε και τα έγγραφα που κατέθεσε, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η ΓΣΕΕ αρνείται να διορίσει τους εκπροσώπους της στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας με αποτέλεσμα ο ΟΜΕΔ να μην έχει ΔΣ από τις 28 Απριλίου, είπε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, καταγγέλλοντας «εκβιαστικού τύπου πρακτικές».

Ο ΟΜΕΔ αποτελεί έναν κομβικό οργανισμό τόσο για τη συμφιλιωτική διαδικασία των εργαζομένων και εργοδοτών όσο και για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μολονότι όμως οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι εκλήθησαν από το υπουργείο να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους στον ΟΜΕΔ, ενόψει της λήξης της θητείας του προηγούμενου ΔΣ, μόνο μια μερίδα εταίρων ανταποκρίθηκε, δηλαδή η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ, με συνέπεια να λήξει η θητεία του προηγούμενου ΔΣ και να μην είναι δυνατό να συγκροτηθεί νέο ΔΣ.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή τις επιστολές που είχε απευθύνει το υπουργείο Εργασίας στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, από τον περασμένο Μάρτιο, ενόψει της λήξης της θητείας του ΔΣ στο τέλος Απριλίου, επιστολές με τους οποίες τους ζητούσε να υποδείξουν τους εκπροσώπους. Αλλά όπως αποκάλυψε κάποιοι εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων απάντησαν πως το όριο θητεία των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ (κατ΄ανώτατο όριο 6ετής θητείας) είναι στοιχείο που «παρακωλύει τη συνδικαλιστική ελευθερία».

Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ο οποίος επεσήμανε ότι δεν προχωρά η επίλυση των εργατικών διαφορών.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.